Helse Møre og Romsdal sin nye organisasjonsmodell fører til at foretaket går fra tolv til seks klinikker, og fra sju til fire stabsavdelinger. Det blir altså en klar reduksjon i toppledergruppa.

Direktør Espen Remme har bestemt at det skal bli en felles ledelse for alle fire sjukehus når det gjelder klinikkene. Alternativet var en modell med mer stedlig ledelse på hvert av de fire sjukehusene i fylket.

BAKGRUNN: Halverer nesten ledelsesgruppa

Kritisk

Legetillitsvalgt Ralph Herter er kritisk til at Remme har avvist modellen med ledelse ved hvert sjukehus i Møre og Romsdal.

I modellen som er valgt vil fellesledelsen gå på tvers av sjukehusene, og samtidig ha mer vekt på stedlig ledelse enn før.

– Det er ganske overrraskende og svært skuffende. Og det er oppsiktsvekkende at man slik ignorerer et klart flertall på Stortinget, som ber de regionale helseforetakene anvise stedlig ledelse ved sykehusene som hovedregel, sier legetillitsvalgt Ralph Herter ved Kristiansund sjukehus til Tidens Krav.

Skuffet

Tillitsvalgt for overlegene ved Molde sjukehus, Bernd Müller, er også skuffet over Remmes valg.

– Vi er meget bekymret. Dette må vi bruke tid på å fordøye, sier Müller til Romsdals Budstikke.

Det har kommet inn 49 høringssvar i prosessen, men legene og sjukepleierne i Molde har hatt samme syn som kollegene i Kristiansund og Volda. Disse har ment at hvert sjukehus må ha sin egen stedlige ledelse. Legene i Ålesund gikk for modellen med felles klinikksjefer på tvers for alle sjukehusene.

– Vi stiller oss undrende til at direktør Espen Remme velger en modell for sjukehusledelse som langt på veg er identisk med den ålesundslegene har argumentert for. Vi må akseptere at valg av styringsmodell er direktørens privilegium og ansvar å beslutte. Remme må stå for det han har besluttet. Men det er underlig at Remme velger en ledelsesmodell som avviker fra tilrådningen fra et klart flertall i Stortingets helse- og omsorgskomité, med medlemmer fra Arbeiderpartiet, Høyre, Fremskrittspartiet, Kristelig Folkeparti og Venstre. De tilrår at hovedregelen skal være at det skal være stedlig ledelse ved sjukehusa, sier Bernd Müller til Romsdals Budstikke.

Sammenligner med statsledelse

Müller mener at man ikke skal fravike fra hovedregelen, og sier beslutningen er mottatt med stor grad av undring, forbauselse og skuffelse.

– Hvilke praktiske konsekvenser tror du dette får, Müller?

– Den anbefalingen vi gikk for med stedlig ledelse på hvert sjukehus samsvarer med Legeforeningens offisielle politikk. Den beste måten å få en enhet til å fungere der det er interne motsetninger, som vi har, er å lage det jeg sammenligner med føderal statsdannelse. Det er nok av eksempler på statsdannelser der man har interne motsetninger og har forsøkt å organisere det med én sentral ledelse - og mislykkes med det, sier Molde-legen til smp.no.

– Ødeleggende for samarbeid

Han er redd for at konsekvensen av valget blir at klinikklederne vil stå overfor en nærmest uoverkommelig oppgave når det kommer til å få til det beste av samarbeid i helseforetaket, på tvers av et geografisk stort fylke og en kompleks organisasjon.

– Vi hadde stor tro på modellen man har valgt i flere andre helseforetak, gjentar han.

– Frykter dere at ledelsen havner i Ålesund, og at interessen blir deretter?

– Hvordan dette konkret vil virke inn på samarbeidet mellom de fire sjukehusene er vanskelig å si, men jeg er overbevist om at vi hadde fått til et bedre samarbeid om man fulgte anbefalingen fra en samlet helse- og omsorgskomite. Etter 15 år med helsereform har man gjort stedlig ledelse til en hovedregel.

– Remme sier fellesledelsen skal diskutere fag til det beste for alle på et overordnet plan, men at det også vil være stedlig ledelse i tillegg?

– For meg er det høyst uklart hvordan han vil ivareta behovet for stedlig ledelse. For å ha det på hvert sjukehus kreves det reell beslutningsmyndighet.

Helseforetaket har allerede i dag felles ledelsesstruktur for de fleste klinikker, utenom klinikkene for kirurgi.