– Vi ser at det å få fri fra jobb for å delta som frivillig redningsmannskap blir stadig mer krevende, sier Bente Asphaug.

Hun er daglig leder for Frivillige organisasjoner redningsfaglige forum (FORF), en paraplyorganisasjon for frivillige organisasjoner som har sitt virke i redningstjenesten. Situasjonen har ifølge Asphaug blitt verre og verre de siste åra, og hun mener endringene i arbeidsmarkedet har mye å si.

– Arbeidsmarkedet endrer seg og økonomien er ikke som før. Mange driver også enkeltmannsforetak, noe som kan gjøre ting vanskelig.

FORF: Bente Asphaug, daglig leder Frivillige Organisasjoners Redningsfaglige Forum. Foto: Privat

Har sagt opp jobber

En av dem som har opplevd problemet er Jan Morten Selliseth som er medlem av Norske Redningshunder Møre og Romsdal.

– Jeg har sagt opp to jobber fordi jeg ikke har fått fri til å delta på søk. Når jeg har søkt jobber i senere tid har jeg vært klar på hva jeg trenger for å kunne jobbe og være en del av redningstjenesten. For tiden er han ansatt som lærer ved Fagskolen i Ålesund, hvor man får fri med lønn både ved utrykning og når han deltar på kurs. Men langt fra alle er like heldige som Selliseth.

– De fleste av våre medlem taper på å være med på en redningsaksjon ved tapt arbeidsfortjeneste, sier distriktsleder for redningshundene i fylket, Ronny Bunes.

Vanskeligere: Trond Inge Larsgård i Røde Kors Møre og Romsdal sier de stadig oftere må tilkalle flere lokale hjelpekorps for å få nok folk til å stille på aksjoner. Foto: Privat

Ulike rettigheter

Retten til fri fra jobb for å delta på frivillig redningsarbeid er ikke en lovbestemt rett, men er regulert av avtaler. Ifølge Statens Personalhåndbok kan tjenestemenn som er knyttet til Røde Kors, Norsk Folkehjelp og lignende organisasjoner gis full lønn i forbindelse med utrykning. For kommunalt og privat ansatte gjelder egne avtaler.

Distriktsrådsleder for Røde Kors Møre og Romsdal Hjelpekorps, Trond Inge Larsgård, sier også de merker problemstilligen godt.

– Vi ser at vi stadig oftere må kalle ut flere lokale hjelpekorps for å få nok personer til å kunne stille på en aksjon. Han har inntrykk av at arbeidstakerne sine vilkår varierer veldig.

– Noen får fri med lønn, noen uten lønn og andre får ikke fri i det hele tatt. Det har også sjølsagt med hvilken jobb du har. Mange offentlige ansatte som har tilrettelagt for fri med lønn kan likevel ikke stille på aksjoner fordi de inngår i en vakttjeneste hvor det ikke er mulig å bare forlate jobben, forteller Larsgård.

Ønsker løsning

Asphaug i FORF sier organisasjonen har forståelse for at det kan være krevende for en arbeidsgiver å skulle gi ansatt fri til å delta på aksjoner. Derfor inviterer de nå justisdepartementet til et møte for å ta opp tema.

Ikke tape

– Vi har forskjellige løsninger, men et forslag er å gi en viss sum til arbeidsgiver per mannskap som er med i den frivillige redningstjenesten, slik at de ikke skal tape på å ha folk ute, sier Asphaug.

– Dette er viktig for å understreke samfunnsverdien av å ha en frivillig redningstjeneste. Vi bør synliggjøre at arbeidsgiverne bidrar ved å gi arbeidstakere fri til aksjoner.– Er det vilje til å gjøre noe med dette i justisdepartementet, tror du?

– Jeg tror vi skal få dem på gli. Det er et kjent problem. Vi gir iallfall ikke opp, vi skal finne en løsning, sier Asphaug.

Bunes i Norske Redningshunder Møre og Romsdal mener dette kan være en god løsning, men at det aller viktigste er en holdningsendring.

– Arbeidsgiver må få en forståelse av at det vi driver med er viktig, og det må bli godkjent at vi reiser på aksjoner.