Etter at regnet hadde høljet ned i Brussel hele morgenen, var sola brutt igjennom da byens filharmonikere tok oppstilling på børstrappa i gamlebyen langfredag. Snart lød tonene av Beethovens «Ode til gleden» over plassen, som er blitt et samlingssted og improvisert minnesmerke etter tirsdagens terror.

– Musikk bringer oss sammen. Den leger. Den er terapi, sier Brussel-filharmoniens leder Gunther Broucke til NTB.

– Dette er en kjærlighetserklæring til byen.

Dramatisk

Mens en omfattende politijakt fortsatte med en dramatisk aksjon i bydelen Schaerbeek, var det forbrødring en stor skare sang om på børsplassen. Beethovens musikkstykke har ekstra gjenklang i EU-hovedstaden Brussel, der den er kjent som europahymnen og EUs «nasjonalsang».

Børsplassen har vært full av mennesker helt siden terroren rammet, og flagg, blomster, lys og plakater dekker plassen sammen med beskjeder av samhold og kjærlighet skrevet på bakken og børsveggene i kritt.

Mye ble vasket bort av regnet fredag morgen. Men kommunen begynte å samle sammen brev og gjenstander for å bevare dem, og det kom stadig nye til.

– Budskapet vårt er at frykten ikke må få ta overhånd, sier Broucke.

Gjør som flere enn 25.000 andre - lik smp.no på Facebook

Tiltak

Brussel er fortsatt preget av strenge sikkerhetstiltak og et stort oppbud av politi og soldater, også på samlingsplassen foran børsen.

De væpnede soldatene som patruljerer i byens gater og forsamlingssteder, har fått fullmakt til å ransake og ID-sjekke folk på gata. Det er normalt en politioppgave, og soldatene skal operere under politiets ledelse.

Trusselnivået er imidlertid senket ett hakk. Byens innbyggere håper fredagens meldinger i mediene stemme; at begge de to gjerningsmennene som ble antatt å være på frifot etter terroren, kan ha blitt tatt.

Les flere nyheter her