Tyrkia gjorde det denne uka klart at Ibrahim El Bakraoui, som skal ha deltatt i selvmordsangrepet mot flyplassen i Brussel tirsdag, ble utvist fra landet i fjor.

Ankara sier belgierne ble advart om at han ble mistenkt for terrorbånd.

Fredag ettermiddag møtte justisminister Koens Geens og innenriksminister Jan Jambon i parlamentets justiskomité i Brussel. Der redegjorde de for håndteringen av utvisningen.

– Noen i politiapparatet feilet, sa Jambon.

– Jeg konkluderer at én person, og ikke hele tjenesten eller ledelsen, var uaktsom, lyder det ifølge kringkastingen VRT.

Ved Syria

Jambon opplyser at Bakraoui ble pågrepet 11. juni ved den syriske grensa. 26. juni ble det belgiske politiets representant ved ambassaden i Ankara underrettet.

Selv om Bakraoui hadde brutt vilkårene for prøveløslatelse i Belgia ved å reise ut av landet, skjedde det ifølge avisa Le Soir ingen ting fram til han ble utvist på svært kort varsel 14. juli og sendt til Nederland.

Først seks dager senere informerte utsendingen i Tyrkia politiet hjemme at pågripelsen skyldtes terrormistanke, ifølge Reuters. Det tok enda seks måneder før ytterligere informasjon fra tyrkiske myndigheter var på plass i Belgia.

– Bakraoui var dømt til ti års fengsel og hadde sonet noen år før han reiste til den syriske grensa. Man trenger ikke være terrorekspert for å se at sannsynligheten var stor for at han var fremmedkriger, mener Jambon.

Tyrkisk kritikk

Heller ikke Nederland foretok seg noe da Bakraoui kom fra Tyrkia, og sier tyrkerne ikke ga beskjed om årsaken til utvisningen. Belgia ba dem heller ikke foreta seg noe.

Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan mener europeiske ledere har vist seg inkompetente.

– Vi pågrep denne mannen i Gaziantep, vi utviste ham, sendte ham tilbake. De foretok seg ikke det de skulle og lot terroristen gå, sier Erdogan ifølge Reuters.

– Terrorisme er ikke ett lands problem, det er hele verdens problem. Med Guds hjelp vil de forstå det, fremholder han.

Søkelys

Belgiske myndigheter håndtering av sikkerheten havnet raskt i søkelyset etter tirsdagens angrep som kostet minst 31 personer livet.

Både Jambon og Geens leverte onsdag kveld sin avskjedssøknad og sier de tar det politiske ansvaret for feil som er begått. Men statsminister Charles Michel har bedt dem fortsette.

– Jeg vil se faktaene og analysene, sier den sosialdemokratiske lederen Laurette Onkelinx i nasjonalforsamlingen til Le Soir.

– Kunne massakrene vært unngått? spør hun.