– En demensvennlig by er en god by for alle.

Det slo ordfører Eva Vinje Aurdal fast da hun onsdag satte navnet sitt på en samarbeidsavtale mellom Ålesund og Nasjonalforeningen for folkehelsen. Formålet med avtalen er å legge til rette for at Ålesund skal arbeide for at mennesker med demens kan møte forståelse, respekt og støtte, ha mulighet til å være inkludert og delta i nødvendige hverdagsaktiviteter som å handle, bruke offentlig transport og delta i kulturaktiviteter.

Aktivitetsvenn

Men Ålesund har også signert en annen avtale med Nasjonalforeningen som flere har store forhåpninger til.

– Det handler om et tilbud som vi kaller Aktivitetsvenn, forteller Liv Synnøve Hoel som er Nasjonalforeningens leder for prosjektet som ble satt i gang med midler fra TV-aksjonen i 2013.

En aktivitetsvenn er en frivillig som kan gjøre ulike aktiviteter sammen med mennesker som har en demenssjukdom.

– Aktiviteter er viktig for den som har en demensdiagnose, men gir også glede for den frivillige. Og for de pårørende kan det gi nødvendig avlastning i hverdagen, sier Liv Synnøve Hoel.

Arbeidsgrupper

Ti kommuner i Møre og Romsdal har allerede signert en samarbeidsavtale om Aktivitetsvenn, og på Sunnmøre var Herøy først ute.

– Vi skal etablere en arbeidsgruppe der kommunen skal ha en aktiv rolle, sier Liv Synnøve Hoel.

Så skal de frivillige rekrutteres og gjennomgå et kurs før de starter arbeidet.

– Vi vet at de mange helselagene i Ålesund har folk som står klare til å bli aktivitetsvenner, men her er det muligheter for alle som har lyst til å gjøre en innsats, understreker Hoel.

– Dette er virkelig en stor dag for demensomsorgen i Ålesund, sier Inger Storheim som er leder i Ålesund og omegn demensforening.

Ordfører Eva Vinje Aurdal var enig i akkurat det, og administrasjonen skal nå starte jobben med å finne ut hvordan begge avtalene skal settes ut i praksis.