Razak Seidu synes ikke det er noen grunn til beskjedenhet når NTNU i Ålesund nå lanserer et splitter nytt studietilbud. Professoren er for øvrig en kapasitet innen sitt fagfelt både nasjonalt og internasjonalt, og han er blant lærerkreftene når nye vanningeniører skal utdannes i Ålesund.

Stor etterspørsel

Mens andre bransjer opplever nedgangstider, er situasjonen en helt annen i vannbransjen.

– Vi har lenge opplevd et sterkt ønske fra bransjen om å utdanne fagfolk som kan jobbe med vannforsyning og avløp, sier Terje Tvedt. Han er programansvarlig på byggingeniørlinja på NTNU i Ålesund, og kan allerede melde om stor interesse for det nye studiet innenfor byggingeniørutdanningen blant førsteårsstudentene.

– Dette høres veldig interessant ut, bekrefter Glenn Christer Stormark og Kristoffer Brandsrud.

Glenn Christer hadde egentlig tenkt å spesialisere seg i undervannsteknologi med tanke på oljebransjen.

– Nå kan det bli overvann i stedet, smiler han.

Store summer

Sikker vannforsyning og gode og bærekraftige avløpssystemer blir stadig viktigere. Fram mot 2030 skal det investeres for nærmere 500 milliarder kroner i vannbransjen her i landet.

– Og i utlandet bruker Norge allerede milliarder av kroner på vannforsyning, sier Razak Seidu som også jobber med vann for FN. Fagfolk i denne bransjen vil derfor være ettertraktet arbeidskraft både her i landet og internasjonalt.

Bachelor

I tillegg til Seidu, har universitetslektorene Kristian Fjørtoft og Elin Nerem blitt rekruttert til NTNU Ålesund med tanke på det nye studiet.

I Ålesund vil studentene få en bachelorgrad i vann- og miljøteknologi, mens NTNU i Trondheim og universitet på Ås kan tilby masterstudier i faget.

– Både i offentlig sektor og i den private delen av bransjen er det store forventninger til dette studiet. Og her er det ingen grunn til å frykte at man utdanner seg til ledighet, forsikrer Terje Tvedt.