Ålesund videregående skole

Til Kina for å signere samarbeidsavtale

Ålesund vgs vil spleise elevene med sunnmørsbedrifter i Kina.

Shanghai skyline Ålesund videregående skole utvider tilbudet i kinesisk.  Foto: Ole Reinlund

Nyheter

– Vi ønsker å gi elevene innsikt i hvordan det er å etablere virksomhet i Kina, hva som er suksessfaktorene. Bare i Shanghai-regionen finner vi et tosifra antall sunnmørske bedrifter, sier Ole Reinlund, utviklingsleder ved Ålesund videregående.

Ole Reinlund er utviklingsleder ved Ålesund videregående.  Foto: ARKIV

Han sitter i ei prosjektgruppe som neste uke reiser til Kina for å signere en samarbeidsavtale med Jiangsu Broadcast and Television College i byen Nanjing.

På turen skal de også bygge nettverk til andre partnere i Kina, inkludert Innovasjon Norge og sunnmørsbedriftene Ulstein, Sperre Industri og Nor-Marine. Reisa er finansiert av Regional- og næringsutvikling i Møre og Romsdal fylkeskommune.

Årlig studietur

Skolen har fulle klasser i kinesisk, opplyser Reinlund.

– Fra høsten blir det årlig studietur til Nanjing og Shanghai for andreårselevene på kinesisk ved skolen. Vi vil at elevene skal bli bedre kjent med denne kjempa, Kina, som er ei stormakt og en viktig handelspartner. For noen vil dette også forsterke lysten til å studere kinesisk videre.

– Og møtet elevene får med sunnmørsbedrifter i Kina er kjempeviktig, understreker han.

Lære om kulturen

– Gevinsten er ikke først og fremst at de har lært seg litt kinesisk. Den viktigste gevinsten er at de har lært litt om kinesisk kultur, politikk, økonomi og historie, sier Reinlund.

Ålesund videregående er den eneste videregående skolen på Sunnmøre som tilbyr kinesisk som andre fremmedspråk. Ifølge Reinlund er det stor interesse for studieturen.

– Ei økonomigruppe med tre foreldre er etablert for å jobbe med finansiering, sammen med fire elevrepresentanter. Det er 20 elever i denne språkgruppa. De får tilbud om å være med på pilottur til Nanjing og Shanghai, sier han.

Vil ha entreprenører

Reinlund opplyser at Kina-satsinga ved skolen er i skjæringspunktet mellom språk, kultur og entreprenørskap.

– Målet er at elevene får økt kompetansen i kinesisk språk og kultur, og få kunnskap om det engasjement som sunnmørske bedrifter har i Kina. Vi vil bidra med etterspurt og aktuell kompetanse her i regionen inn mot ei stormakt, både politisk og kulturelt, og ikke minst som handelspartner og marked, forteller Ole Reinlund, utviklingsleder ved Ålesund videregående.

Gjør som mer enn 25.000 andre - følg smp.no på Facebook