Sjukehusstriden utløste en heftig debatt på Nordmøre med krav om løsrivelse fra Møre og Romsdal og overflytting til Sør-Trøndelag. Regionreformen gir nordmøringene en gyllen sjanse til å få det som de vil. De kan nå avgjøre skjebnen til Møre og Romsdal. Fortsetter de som en del av fylket, er det sjans for at Møre og Romsdal kan bli en region. Bryter de ut, vil Sunnmøre og Romsdal enten bli sendt nordover eller sørover av staten.

Det erkjenner også fylkesordfører Jon Aasen.

– Ja, slik er det. Samme vil være tilfelle om sunnmøringene vil gå til Bergen. Sprekker fylket i ytterkantene så er det slutt, konstaterer Aasen.

Klar anbefaling

Derfor vil han kjempe for å holde fylket samlet, og satse på at det blir mulig å omdanne det til en region.

Det gjør at han vil be fylkestinget om å vedta at Møre og Romsdal skal fortsette som i dag og skifte navn fra fylke til region.

– Det vil være min klare anbefaling, sier Aasen.

– Kart uten innhold

Men han lover å ta nabopraten både med Sogn og Fjordane, Oppland og Sør-Trøndelag.

– Jeg vil ikke ha med meg mange forhandlingskort i sekken. Jeg tror ikke det vil gå med så veldig mange kaffekopper på de møtene, men vi skal gjøre jobben vår, vi skal ta praten, og vi skal fatte et vedtak innen tidsfristen 1. desember, sier Aasen.

Han sammenligner Jan Tore Sanner med den skotske oppdagelsesreisende David Livingstone, som blant annet var med og la grunnlaget for den britiske koloniseringen av Afrika.

– Sanner tegner kart uten innhold. Dette er en ren geografireform uten innhold, er Aasens beskrivelse av Sanner regionreform.

Sunnmørsposten meiner: «Sunnmøringen har aldri vært og vil aldri bli trønder»