Møre og Romsdal er et av fylkene som har nektet å ta den såkalte nabopraten. Fylkespolitikerne har fått invitasjoner fra både Sogn og Fjordane og Trøndelag om å ha samtaler om mulige sammenslåinger, men fylkesutvalget har blankt avvist alle beilere.

Tirsdag fortalte kommunalminister Sanner at han ønsker å halvere antall fylker.

– Les meldingen nøye

– Hva synes du om at Møre og Romsdal fylke ennå ikke har tatt en prat med nabofylkene?

– Da får de sette seg ned og lese meldingen som vi nå leverer til Stortinget og vurdere sin egen situasjon ut fra det, sier kommunalminister Jan Tore Sanner.

– Er det mulig å tenke seg et Norge inndelt i 10 regioner der én region har rundt 260.000 innbyggere slik Møre og Romsdal har?

– Det vil jeg ikke ha noe mening om nå. Det får bli opp til fylkespolitikerne å ta debatten. De har tiden fram til 1. desember i år om å fatte et vedtak om hvilken utvikling de ønsker for sitt eget fylke, sier Sanner.

– Om Møre og Romsdal velger å satse på å bli en egen region. Vil de da kunne bli tvangssammenslått med noen andre?

– Det vil jeg ikke konkret ta stilling til. De jeg sier er at dette er en reform som Stortinget har bedt om, og at jeg ikke kan utelukke at det her vil kunne bli brukt mer statlig tvang enn hva som er tilfelle i kommunereformen. Men dette blir også litt opp til hva Stortinget ønsker, sier Sanner.

At reformen ender med maks 10 nye regioner synes ganske klart.

Tallet er ti

KrFs kommunalpolitiske talsmann, Geir Toskedal, mener 10 er tallet en bør forholde seg til.

– Jeg er ganske så sikker på at vi ender på 10 regioner, sier han til smp.no.

Venstre oppfatter 10 som en maksgrense.

– Jeg tror det blir ni eller 10, sier Venstres kommunalpolitiske talsmann Andre Skjelstad.

Han utelukker ikke at Møre og Romsdal kan bestå som en egen region.

– Det tror jeg kan være mulig, men de kan da ikke regne med å få tilført nye oppgaver. De kan heller ikke regne med at statlige etater organiserer seg etter regiongrensene, påpeker Skjelstad.

38 statlige etater har i dag organisert seg geografisk på ikke mindre enn 36 ulike måter. En av Sanners ambisjoner er at statlige etater på sikt skal organiserer seg innenfor hver av de 10 nye regionene.

– Men dette forutsetter at vi kommer ned til en inndeling med 10 regioner, sier Sanner.