Det sier Frank Sve som fredag morgen var på veg til Oslo for å berge Nordøyvegen.

Men han tror også at Ålesund trenger mye hjelp hvis Lerstadvegen og Blindheimstunnelen skal bli en realitet. Torsdagens bybanevedtak i bystyret gjør samferdselspolitikeren fra Frp frustrert.

Dårlig taktikk

– Vi ønsker å være klokkeklare på at Lerstadvegen og Blindheimstunnelen må bygges, men da trenger vi mye hjelp fra Ålesund. Når et flertall i bystyret begynner å blande inn bybane, gjør de en taktisk bommert av dimensjoner, slår Sve fast.

Illustrasjonsbilde fra bybanen i Bergen. Foto: Norsk Bane

Les også: Nå blir bybanen utredet

I stampe

Politikere og administrasjon i Ålesund er frustrerte over at arbeidet med bypakken står i stampe, og flere har mer enn antydet at det er samferdelsdepartementet som er proppa i systemet.

– Jeg skjønner ikke hvordan noen kan hevde det, sier Sve. Lerstadvegen og  Blindheimstunnelen har ligger inne i Nasjonal Transportplan i flere tiår, og begge deler kunne ha blitt bygd for lenge siden. Men Ålesund må snart slutte å legge inn nye milliardprosjekter hver gang de behandler bypakken. Skulle jeg har jobbet på samme måte med Hellesylt-Røyr, hadde det ikke vært flytta en stein der i dag, sier Frank Sve.

Prioritert

– Med en samferdselsstatsråd fra Frp må det vel gå an å få litt fart i sakene i Ålesund også?

– Ingen skal være i tvil om at både Harald T. Nesvik og jeg jobber knallhardt for at Lerstadvegen og Blindheimstunnelen skal komme tilbake på prioritert plass i NTP, men det er jo en grunn til at begge deler ble skjøvet ut i tid og fikk redusert kostnadsrammene. Alle ser at Ålesund nå jobber etter prinsippet om at mye vil ha mer, og det gjør det veldig vanskelig å få gjennomslag i egen regjering.

Kollektivtrafikk

– Ålesund vil gjerne ha en utvikling med mer kollektivtrafikk og miljøvennlige løsninger. Er ikke det positivt?

– For all del, og jeg ser ikke bort i fra at det kan komme både  gang- og sykkelveger og andre tiltak som er bra for byutviklingen. Men politikerne i Ålesund må prioritere hva de ønsker. Gjør de ikke det, blir det veldig vanskelig å hjelpe dem. Alle som jobber med samferdsel skjønner det, sier Sve.