– Dersom alternativet er at hele fylket sprekker, må vi virkelig tørre å se på muligheten for at noe av fylkesmannens eller fylkeskommunens virksomhet blir flytta til Nordmøre, altså til Kristiansund, sier Farstad.

Han vet dette er kontroversielt og kan skape reaksjoner i deler av fylket. På Fylkeshuset i Molde arbeider det i dag rundt 450 personer. Cirka 150 stillinger utgjør administrasjonen til fylkeskommunen, mens det er rundt 300 stillinger knyttet til fylkesmannsembetet. Farstad vil ikke tallfeste hvor mange jobber han mener kan flyttes.

– Nei, det vil jeg ikke. Men det må være av et vist omfang, påpeker Farstad.

Naboprat

Farstad skjønner at mange kan reagere på hans forslag, men at alternativet kan bli verre. Et Møre og Romsdal tvangssammenslått med Trøndelag eller en vestlandsregion kan resultere i at det meste av jobbene på Fylkeshuset kan forsvinne.

– Å flytte arbeidsplasser mellom de ulike deler av fylket er sjølsagt krevende og ikke primærønsket for en som vil bygge opp under hele fylket. Det primære er å skaffe nye statlige arbeidsplasser til fylket. Men det er ikke urimelig å tenke at også fylkeskommunen og fylkesmannen i større grad tar hele fylket i bruk hvis målet er å samles om Møre og Romsdal eller region Nordvest, påpeker Farstad.

Raushet

– I Trøndelag har man i prosessen for sammenslåing av de to fylkene valgt å fordele mellom Steinkjer og Trondheim.

Farstad understreker at hans forslag begrunner seg i et sterkt ønske om å beholde Møre og Romsdal samla som en region.

– Jeg vil gjerne ha Møre og Romsdal eller Nordvestlandet som egen region i framtida. Hvis vi skal klare det, må det tas grep som vi så langt ikke har sett. Det må vises raushet fra hele fylket eller regionen for å få flere offentlige arbeidsplasser på Nordmøre, påpeker Farstad, sunnmøringen som de siste årene har bodd og arbeidet i Kristiansund.