De maritime opplæringskontorene venter at rederiene vil ta inn færre lærlinger, skriver Sysla.no.

– Aldri har lærlingsituasjonen vært så usikker i maritim offshore-næring. Normalt vet vi i mars hvor mange lærlinger rederiene skal ha, men i år vet vi antageligvis ikke før på sensommeren hvor mange elever som får opplæringsplass, sier Torunn Lied Giske på det maritime opplæringskontoret i Nordvest til sysla.no.

Mistet 70 lærlingplasser

Opplæringskontoret administrerer og følger opp lærlinger for rederier langs kysten fra Sør-Trøndelag i nord til Måløy i sør.  Lærlingplassene er innen matros, skipselektriker, motor og kokkefag.

Til Sunnmørsposten utdyper Giske:

– Lærlingplasser blir påvirka av det som skjer i oljenæringen, både innen elektro og verftindustrien.

På to år har opplæringskontoret for maritime fag  mistet ca 70 lærlingplasser.

– For to år siden tok vi inn nesten 170 lærlinger på våre fag, mens vi nå har rundt 100 plasser. Samtidig så var 2013 og 2014 toppår, mens vi nå er nede på nivået vi lå på tidligere. Så kanskje kan vi si at vi er tilbake på det «normale» igjen, sier Giske.

Til plassene de har tilgjengelig er det rundt 200 søkere.

Torunn Lied Giske er daglig leder for Opplæringskontoret for maritime fag. Foto: Nils-Ove Støbakk

– Skolene har ikke fulgt med

Sjefen for opplæringskontoret mener inntaktskontoret for skolene ikke klarer å følge de raske endringene som skjer i næringen.  Antall elever per skoleår følger en skolebruksplan som gjelder for to-tre år fremover.

– Det var jo ingen stor overraskelse at situasjonen ble slik som nå, i alle fall ikke innen maritime næringer. Det har vært skriverier i media om dette siden slutten på 2014, men skolene tok inn like mange elever selv om de ble oppfordret til å redusere inntaket, sier Giske.

Alternativer

For elever som ikke får læreplass, skal det finnes alternativer.

– I fjor var det Christian Radich som endte opp medå ta inn mange lærlinger. Mange elever velger påbygg, eller velger å søke seg over til for eksempel Sjøforsvaret eller fiske og fangst. Men vi kan nok forvente at vi sitter igjen med 20-40 stykker som står helt uten tilbud om læreplass i Møre og Romsdal, sier Giske.

Dette er dog ikke unormalt.

– Læreplassmangel har lenge vært et problem på en rekke yrkesfag, blant annet medier og kommunikasjon, elektrofag, tekniskefag og helsefag.

Les også: