Onsdag kom nyheten om at Olav Thon utvider kjøpesenteret Amfi på Moa med nesten 30.000 kvadratmeter. Det gjør at kjøpesenteret blir Norges største i areal, og Thon planlegger nye butikker, kino med seks saler, treningssenter og lekeland over to etasjer.

Olav Thon-gruppen kommer totalt til å bruke over én milliard på utbyggingen av kjøpesenter og kontor- og næringsbygg på Moa og i Breivika.

Blant annet kjøper Thon eiendommer i Breivika av utvikler Steinar Lausund, som tjener store penger på salget.

Etterlyste debatt

Bypatriot Trine Klemetsen gikk ut i Sunnmørsposten og sa at hun etterlyste en debatt om byutvikling i Ålesund, og savnet en plan.

– Men jeg har tillit til at de som bestemmer i denne byen har foretatt en grundig konsekvensanalyse av denne måten å drive byutvikling på. Så nå venter jeg bare på å få tallene, før jeg kan si så mye mer enn det, sa Klemetsen.

Vår journalist oppfattet uttalelsen sarkastisk.

– Å sammenligne et helt bysentrum med et kjøpesenter, stort eller lite, blir som å sammenligne ei god hjemmelaget sjokoladekake med en pakke ferdigprodusert kjeks, sa Klemetsen videre.

Hun mente at spørsmålene om hva Moa har å si for Ålesund sentrum burde komme uavhengig av om Olav Thon har vært på besøk i byen eller ei.

– Folk er heldige

– Personlig håper jeg at Olav Thon ikke leser avisa og det bypatrioten sier. Hver gang noen vil noe i Ålesund, bruke penger eller utvikle noe, så kommer en eller annen hoppende opp på barrikadene og roper at det er for stort, bredt, smalt eller høyt, sier Lausund.

Les også: Thon med milliardsatsing på MoaBildeserie: Se Olav Thons planer på Moa

Han mener folk må slutte å si at det ikke bør utvikles nye prosjekter i indre bydel. Lausund sier folk i Ålesund tvert imot er heldige.

– Thon er den største utvikleren i Norge. Han har forelsket seg i Ålesund og sunnmøringen. Han liker måten vi lever og driver på, påpeker han.

Onsdag tok Lausund med seg investoren på tur til Giske blant annet for å vise hvordan Ocean Sound Recordings har lykkes der ute.

Da skal Thon ha sagt: «Det er dette jeg liker med sunnmøringene. De finner seg en liten holme og jaggu meg klarer de å drive der og», ifølge Lausund.

Gjør som flere enn 25.000 andre - lik smp.no på Facebook

Byplanlegger

Lausund er imidlertid enig med Klemetsen om at det savnes en overordnet byplanlegger som kunne ha jobbet helhetlig med hele kommunen der industri, handel og boligutvikling gikk inn i stillingsinstruksen.

– En overordnet byplanlegger savner vi alle sammen, men det er ikke det samme som at vi ikke har en debatt om byutvikling. Olav Thon er rett og slett en stor gevinst for Ålesund. Han kunne like godt ha brukt alle pengene sine andre steder. Det er ingen tilfeldighet at Ikea og Thon satser samtidig i Ålesund. Det største hele Vestlandet har sett på mange år, sier Lausund.

Når det gjelder mangel på debatt om byutvikling, minner Lausund i Mostein-gruppen om at Ålesund akkurat har hatt Moakonferansen.

Der var både ordførere, kommuner og fylket representert. Lausund håper bypatrioten vil ønske andre store utbyggere velkommen i framtida.

– Ingen innlegg om sentrum

Bypatriot Trine Klemetsen har fått oversendt uttalelsene til Lausund. Hun sier det er flott at det skapes en debatt, men at den burde kommet i forkant.

Klemetsen mener det hadde vært mer positivt om Moakonferansen, som Lausund viser til, også slapp til fakta og innlegg om Ålesund sentrum.

– Noe de helt bevisst valgte å ikke gjøre. At de samlet planleggere og ordførere til en lukket workshop, ser man kanskje effekten av her. Der var ingen innlegg om sentrum, bortsett fra ett, fra en som trolig ikke hadde vært i bysentrum på 15 år. Jeg har aldri kritisert Thon for annet enn hans syn på det framtidige bysentrum. Som ifølge Thon vil bestå av turisme og nisjebutikker. Der er vi ikke enige, svarer bypatrioten.

Hun mener at dersom næringslivet forsvinner i sentrum, så forsvinner også muligheten til å ta vare på Jugendstilen, som turistene kommer for å se.

– Men jeg synes det er forunderlig at Lausund i denne settingen kaller mitt tilsvar til saken å "gå på barrikadene", når det jeg faktisk etterlyser, er akkurat det samme som han signerer på. En overordnet plan, påpeker Klemetsen.

Bypatrioten mener Ålesund kommune virker å ha operert som en ukritisk tilrettelegger for utviklingen på Moa, i et område som nå står i fare for å kollapse under sin egen vekt.

– Da tenker jeg på veiene inn og ut, kapasitet, trivsel og ikke minst bomiljø. Det snakkes det ikke høyt om.

Når det gjelder protester om gløtt og høyde mener hun bestemt at det ikke er Moa som har fått den støyten.

– Da er vi nok tilbake i sentrum, og protestene kommer gjerne fra fremtredende politikere. Enten det gjelder badeland, konferansesal i Apotekergata, parkeringshus eller nybygg på kaia. Sistnevnte burde, som det fremstår være til stor inspirasjon for fremtidige prosjekt, sier hun.

– Den dagen det vil være like ukomplisert å satse i sentrum som det virker å være på Moa, så kan vi snakke om utviklingen av en hel by. Å holde liv i et bysentrum krever en hel annen fellesinnsats, og ikke minst tydelig politisk vilje og styring, og der virker vi ikke å være, sier Klemetsen.

Les også: Hvordan går det med sentrumshandelen vest for Hellebroa? Vi besøkte sju butikker i Apotekergata og Kirkegata.