- Det er ikke helt korrekt når arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie sier at den økonomiske godtgjørelsen til fosterforeldre er pensjonsgivende inntekt, sier lederen for det lokale barnevernet der en permittert fosterfar mistet deler av dagpengene fordi han også var fosterfar.

Det var på bakgrunn av saken i Sunnmørsposten at Andersen Eide spurte statsråden om hun vil vurdere å endre regelverket. Flere stortingspolitikere har reagert på saken. Også stortingsrepresentant Fredric Holen Bjørdal (Ap) stilte spørsmål til barne- og familieminister Solveig Horne (Frp).

Den permitterte fosterfaren ble trukket i dagpenger fordi han også mottok stønad som fosterfar.

Senere har barnevernet i de to aktuelle kommunene vedtatt å dekke beløpet på rundt 50.000 kroner som Nav trakk fra fosterfarens dagpenger.

Barnevernslederen viser til et skriv fra Bufdir på regjeringens egne hjemmesider om pensjonspoeng for fosterforeldre.

Du kan lese rundskrivet her

Grunnlaget for pensjonspoeng

I rundskrivet står det at arbeidsgodtgjørelsen for fosterforeldre vil etter folketrygdloven inngå i grunnlaget for opptjening av pensjonspoeng på samme måte som annen pensjonsgivende inntekt.

Godskriving av opptil tre pensjonspoeng for personer som har omsorg for små barn gis ifølge folketrygdloven til den som har hatt den daglige omsorgen for et barn som ikke har fylt sju år innen årets utgang.

Ifølge fosterhjemsforskriften gjelder dette også en person med daglig omsorg for fosterbarn etter barnevernloven.

Poengtallet reduseres dersom medlemmet har tjent opp poeng gjennom egen arbeidsinntekt eller annen godskriving.

Forskjell på statlige fosterhjem og andre

- Det er forskjell på statlige fosterhjem, som har dette som sitt ordinære arbeid og som opptjener poeng gjennom slik arbeidsinntekt, og kommunale fosterhjem som har dette som bi-inntekt. Slik jeg leser det gjelder det også i forhold til barn under sju år, som for alle andre, sier barnevernslederen til Sunnmørsposten.

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie sier altså at den økonomiske godtgjørelsen til fosterforeldre er pensjonsgivende inntekt.

Mister opparbeidede rettigheter

- Dette er komplisert, sier leder for Bufetat Sunnmøre, Birgit Torkildsen Grotle. - Fosterforeldre anses som frilansere etter folketrygdloven og ikke som arbeidstaker.

Det betyr at de opparbeider seg pensjonsgivende inntekt men får ikke obligatorisk tjenestepensjon (OTP).

Er du ansatt i kommune eller stat vil du i tillegg få obligatorisk tjenestepensjon.

For eksempel vil en fostermor ansatt i kommune/stat som går ut av ordinær jobb for å være fostermor - og blir frikjøpt i tre år - miste tre års opparbeidede rettigheter som hun har via arbeidsgiver KLP/Statens pensjonskasse, sier Grotle.