Demonstrasjoner mot norsk barnevern

Under slagord som «Send barna hjem nå» samlet noen hundre demonstranter seg foran Stortinget lørdag for å vise sin motstand mot barnevernet.

Under slagord som «Send barna hjem nå» og «Barnevernet = Gestapo» samlet noen hundre demonstranter seg foran Stortinget lørdag for å vise sin motstand mot barnevernet.   Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix

Nyheter

Mange av demonstrantene var selv foreldre som er blitt fratatt sine barn av barnevernet. Samtidig skulle det være lignende demonstrasjoner i nærmere 60 byer i 20 land, ifølge arrangørene.

– Vi har samlet folk gjennom sosiale medier, opplyser Alf Magne Henriksen fra gruppa «Barnevernet vi vil ha fullstendig fjernet» til NTB.

Han ønsker ikke å opplyse hvem gruppa har alliert seg med i USA og en rekke europeiske land, der demonstrasjonene etter planen skal foregå.

– Det er hemmelig. Men dette stopper ikke her. Vi gir oss ikke før dagens barnevern er fjernet, sier Henriksen.

Vakt oppsikt

En av sakene som har utløst demonstrasjonen, er et norskrumensk ektepar, bosatt i Naustdal i Sogn og Fjordane, som i november i fjor ble fratatt sine fem barn og siktet for familievold.

Saken har vakt oppsikt utenfor landegrensene. I Romanias hovedstad Bucuresti demonstrerte minst 7.000 til støtte for det unge ekteparet lørdag, og samme dag viste den britiske kringkasteren BBC en kritisk dokumentar om saken.

Advokat Jørgen Stueland fra Raufoss, som har spesialisert seg på barnevern, var blant dem som hadde tatt turen til Eidsvolls plass lørdag.

– Jeg er ikke enig i alt som sies her, men i mange saker er jeg uenig i barnevernets begrunnelser for å ta barna fra foreldrene, sier Stueland til NTB.

– Et generelt problem er at i barnevernet, som i psykiatrien, er det ofte snakk om omtrentlighet og synsing. Men mens psykiaterne erkjenner at deres diagnoser kan være usikre, er barnevernet ofte skråsikre i sine konklusjoner, framholder han.

Viktig å korrigere

Statssekretær i Barne- og likestillingsdepartementet Kai-Morten Terning (Frp) sier til NTB at han tar kritikken på alvor, men at det er mye som ikke har rot i virkeligheten.

– Det er viktig for oss å korrigere dette bildet. Noe av kritikken som har kommet fra utlandet, er det ikke noe hold i, som at barnevernet bedriver kidnapping og en rekke andre grove påstander, sa Terning fredag. (©NTB)