Solid støttemarkering

- Helse Midt-Norge vet at avdelingen i Ålesund er like bra som på St. Olav. Da er det viktig å vise at vi ikke godtar flytting.
Nyheter

Christoffer Nilsen var en av dem som sørget for at støttetoget for neonatal intensiv på Ålesund sjukehus ble den reneste maktdemonstrasjonen. Rådhusplassen var omtrent full før toget bega seg ut i ålesundsgatene lørdag formiddag.

Gode erfaringer

Christoffer Nilsen og Synnøve Kvasnes hadde tatt med seg sønnen Adrian som startet livet i tidligste laget. Øystein Skare og Åse-Lill Bøstrand og sønnen Emil var også på plass. Begge foreldreparene og småguttene var på neonatal samtidig, og har bare gode erfaringer med behandlingen de fikk der.

Stille tog

Det var ikke et demonstrasjonstog med sinte rop og slagord som beveget seg gjennom gatene.

- Det er meninga at dette skal være et stille tog - slik det også er der inne på Åse, sa Liv-Tone Ulstein Brunstad som sammen med Anette Iren Myklebust Haram hadde tatt initiativet til støttemarkeringa. Liv-Tone trakk fram nidcap-modellen som brukes i behandlingen av de aller minstre barna på avdelingen i Ålesund.

- Barna behandles i et miljø som skal ligne mest mulig slik det er inne i mammas mage. Behandlingsformen er helt fantastisk, og hver dag møter jeg levende bevis på at de gjør en god jobb.

Søsken

Liv-Tone trakk også fram hvor viktig det er for resten av familien, og ikke minst for søsken, at tilbudet ikke sentraliseres.

- Søsken har også store forventninger når de skal få ei ny lilesøster eller en lillebror, og de blir like redde og fortvilte som foreldrene hvis alt ikke går som det skal. Det er hjerteskjærende å måtte velge mellom barna sine slik det faktisk blir hvis foreldre og den nyfødte må ligge i Trondheim lenge.

Hinsides all fornuft

Både ordfører Eva Vinje Aurdal og stortingsrepresentant Elisabeth Røbekk Nørve holdt appeller, og Røbekk Nørve karakteriserte planene om flytting som "hinsides all fornuft".

- Jeg har informert helseminister Bent Høie om saken, og lover å følge den tett, sa Høyre-politikeren.

Eva Vinje Aurdal sa i sin appell at flyttingen av de aller minste fra Ålesund til Trondheim kan være et ledd i en større plan om å bygge ned sjukehuset i Ålesund.

- Vi ønsker tvert imot flere regionale funksjoner til Helse Møre og Romsdal, sa Vinje Aurdal.

Hun minnet om at dette ikke er første gang det er gjort forsøk på å flytte avdelingen til Trondheim, men at det to ganger de siste årene er slått fast at tilbudet er like godt både på St. Olav og på Åse,

Både Røbekk Nørve og Vinje Aurdal ga honnør til Liv-Tone Ulstein Brunstad og Anette Iren Myklebust Haram for den formidable jobben de har gjort for å mobilisere støtte for sjukehuset i Ålesund.

Takknemlige

Hovedpersonene var selvsagt både overrasket og veldig glade og takknemlige for at så mange hadde møtt fram på rådhusplassen.

- Det er bare helt fantastisk, og vi hadde vel ikke drømt om at så mange skulle komme, sa de to.

Og det var ikke bare småbarnsforeldre med barnevogner som gikk i tog. Her var det folk i alle aldre og fra hele Sunnmøre. Alle med et ønske om å slå ring om neonatal intensiv.

Helt til slutt framførte Birgitte Vik Wymer sangen "Why change a winning Team" som er spesialkomponert for denne saken.                 

Les også:

Fylkestinget protesterer mot flytting av nyfødte

Arrangerer støttetog