Bystyret oppnevnte i januar en valgkomité som skulle komme med forslag til folk som kan sitte i styrene til heleide kommunale selskap og i Tafjord Kraft.  Nå har komiteen lagt fram sine forslag som skal behandles i formannskapet i neste uke. Rådmannen innstiller på å følge valgkomiteens forslag.

Styregroissist til TK

TK-styret har tradisjonelt vært blant de gjeveste vervene - også for politikerne i Ålesund. Nå har også Anne Breiby en fortid i politikken som både rådgiver i Arbeierpartiet og statssekretær for Jens Stoltenberg, men har de siste årene vært styregrossist. Breiby har også skrevet en bok om styrearbeid sammen med Kjell Standal som leder valgkomiteen. Standal erklærte seg derfor inhabil da komiteen skulle komme fram til en egnet styreleder i TK.

175.000 i honorar

De andre som er foreslått som kommunens representanter i TK-styret er Per Arne Bjørge.  Bjørge leder PAB Consulting som han etablerte i 1993. Han er utdannet revisor og har lang erfaring både fra bank og forsikring.

KrF-politiker Rigmor Andersen Eide er også foreslått som styremedlem mens Aps Sindre Nakken er foreslått som vara til styret.

Rådmannen mener også at formannskapet skal si ja til valgkomiteens forslag til styrehonorar som er på 175.000 kroner i året for styrets leder og 105.000 kroner for resten av styremedlemmene.

Kontinuitet

Det finnes ingen valgkomité i Tafjord Kraft AS, og Kjell Standal har derfor vært i kontakt med den andre store eieren, BKK AS, for å forsikre seg om at det blir kontinuitet i styret. Valgkomiteen ønsker også å foreslå at TK bør få sin egen valgkomité og at dette tas inn i selskapets vedtekter. Styret i Tafjord Kraft består av sju medlemmer. Fem medlemmer med personlige varamedlemmer velges av generalforsamlingen, mens to medlemmer med vararepresentanter velges blant de ansatte i konsernet.

Vekst Ålesund

Asle Grimstad (KrF) foreslås som ny leder av styret i Vekst Ålesund AS. Som nestleder foreslås Anne Mette Liavaag som er strategi- og utviklingssjef i Ålesund kommune, mens Runar Paulsen (H), Camilla Edvardsen og Ove Økland (Ap) foreslås som styremedlemmer. Som varamedlemmer foreslås Eli Støylen Brandal (Ap) og Johan Grytten (KrF).

Ålesund parkering

Ålesund Parkering skal også ha nytt styre, og her blir Arne Sando (V) foreslått som ny leder og Børge Wiik (H) som nestleder. Ellers mener valgkomiteen at disse bør bli styremedlemmer: Anne Berte Hareide (Ap), Berit Wennersberg (H) og Øyvind Ness Eikås (Frp). Ingrid Svendsen (KrF) foreslås som vara til parkeringsstyret.

Rådhuset

Kåre Hanken (Sp) bør lede styrearbeidet i Ålesund kommunes administrasjonsbygg med Alvhild Aspelund Bjørge (V) som nestleder, mener valgkomiteen. Kirsti Anita Rødsand (Ap) og Sunniva Bøstrand (H) blir foreslått som personlige varamedlemmer.

Den kommunale valgkomiteen består i tillegg til Kjell Standal av Svein-Rune Johannessen og Øystein Tvedt.

Prinsipper

I et notat til formannskapet skriver valgkomiteen at de har blitt enige om to prinsipper for komiteens arbeid. Det ene er at medlemmer av kontrollutvalget ikke skal forslås til styreverv. Det samme gjelder faste medlemmer av formannskapet til styrer der det samme formannskapet er generalforsamling. Dette for å skape et klart skille mellom eierrollen og driftsrollen, skriver komiteen.

I jakten på passende styremedlemmer, har valgkomiteen bedt alle selskapene om å melde om behov for spesiell kompetanse som er viktig framover. Gruppelederne i bystyret har også fått anledning til å komme med inspill på aktuelle kandidater. Det resulterte i 33 navn i tillegg til at komiteen selv også foreslo sine kandidtarer.