Tiltalt for heleri av 386.000 kilo klippfisk

Tre menn fra Ålesund er tiltalt for svært alvorlig økonomisk kriminalitet i forbindelse med tyveri, heleri og kjøp av fisk.

Fiskejuks Tre menn er av statsadvokaten tiltalt for å ha stjålet, helet og solgt over 300 tonn klippfisk.  Foto: Illustrasjonsfoto

Nyheter

Det er statsadvokat Magne Nyborg som har tatt ut tiltalene mot de tre mennene, og alle tre kan risikere opp mot fengsel i seks år.

Den ene av mennene har vært ansatt ved en klippfisk-produsent i Ålesunds-området, der han skal ha stjålet 220.000 kilo fisk gjennom en fireårsperiode. Den andre mannen skal ha stått for heleriet av denne fisken, mens den tredje har vært kjøperen.

Heleri

En mann i 40-årene har fått den mest alvorlige tiltalen av de tre. I en periode på fem år, fra 2010 til 2015, skal han ha stått for grovt heleri av over 386.000 kilo fisk til en samlet verdi av 11,6 millioner kroner. Mannen er ogå tiltalt for og, gjennom to enkeltmannsforetak, svindlet til seg moms for rundt 1,5 millioner kroner, for ikke å ha ført regnskap, unndrat seg skatt for over 5,5 millioner kroner samt for å ha omsatt fisk uten merking.

- Min klient har erkjent momssvindel, men nekter for heleri, sier mannens forsvarer, advokat Anders Svinø.

Statsadvokat Nyborg har nedlagt påstand om inndraging av inntil 6,1 millioner kroner fra mannen, i tillegg til erstatning fra fiskebedriften som har vært berørt av heleriet.

Tyveri

Den tidligere ansatte ved fiskebedriften er tiltalt for grovt tyveri av 220 tonn fisk, eller medvirket til at fisken ble stjålet. Han er også tiltalt for å ha oppbevart, på sin egen konto, 1,3 millioner kroner tilhørende den heleritiltalte.

- Jeg har ingen kommentar til tiltalen på det nåværende tidspunkt, sier mannens forsvarer, advokat Axel Lange.

Kjøp

Den tredje mannen er også tiltalt etter heleriparagrafen, straffelovens paragraf 317. Han skal ha mottatt de 386.000 kiloene med fisk til tross for at han var klar over at den var skaffet via en straffbar handling. Han er også tiltalt for å ha medvirket, via sitt eget selskap, til at den første tiltalte fikk urettmessige fradrag for inngående moms, noe som førte til en urettmessig tilbakebetaling på over 1,4 millioner kroner. Han er også tiltalt for, gjennom sitt eget selskap, å ha solgt fisk uten dokumentasjon.

Advokat Kenneth Steffensen er mannens forsvarer.

- Min klient erkjenner ikke straffskyld for noen av tiltalepostene. Jeg ønsker ikke å kommentere eller gå inn i noen detaljer knyttet til saken nå, sier han.

Saken er ikke berammet for Sunnmøre tingrett ennå, men det er ventet at den kommer opp til høsten.