Vedtakene ble symbolsk nok gjort i to parallelle fylkestingssamlinger på historiske Stiklestad.

De to trøndelagsfylkene vil dermed gjennomføre den første fylkessammenslåingen i moderne tid, og er først i løypa i prosessen der regjeringen ønsker å erstatte dagens 19 fylkeskommuner med ti regioner. Det nye Trøndelag kan bli en felles region fra 1. januar 2018.

– Flere oppgaver

I de to fylkestingssamlingene satt ordet «historisk» løst, men debattene om sammenslåing var også preget av stolthet over å lede an i regionaliseringsprosessen.

– Vi går foran med et positivt vedtak. Vi mener at Trøndelag styres best fra Trøndelag. Derfor forventer vi også å få overført nye oppgaver til det sammenslåtte Trøndelag, sa fylkesordfører Tore O. Sandvik i Sør-Trøndelag med klar adresse til regjeringen ved innledningen til den historiske debatten.

Ikke folkeavstemning

Utfallet i Sør-Trøndelag var langt klarere enn i nord. Her gikk 41 av 43 fylkestingsrepresentanter inn for sammenslåing. Det var én representant for Frp og én fra partiet Rødt som stemte mot.

Det skal ikke holdes folkeavstemning om fylkessammenslåingen, men en innbyggerundersøkelse viser at 54 prosent av de spurte er positive til at fylkene slår seg sammen.

Et forslag fra Senterpartiet, SV, Rødt og pensjonistpartiet om å gjennomføre en folkeavstemning i Sør-Trøndelag, falt med 14 mot 29 stemmer.

Mindretall i nord

I Nord-Trøndelag var motstanden mot sammenslåing større; 14 av de 35 fylkestingsrepresentantene stemte mot.

Her hadde Senterpartiet og SV fremmet et forslag om å beholde Nord-Trøndelag som eget fylke. Dette fikk støtte fra 14 av de 35 representantene i fylkestinget, mens flertallet på 21 representanter i stedet støttet komitéinnstillingen om sammenslåing med Sør-Trøndelag. Det brøt ut applaus i salen da vedtaket var gjort.

Kommunal og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) var selv til stede på Stiklestad for å overvære de historiske vedtakene.

– Jeg vil først og fremst gratulere fylkespolitikerne i Trøndelag med et godt lederskap i denne saken. Nå vil dette bli en sterk og slagkraftig region, sier han til NRK

Dette skjer videre

Dette kan bli landets første fylkessammenslåing i moderne tid. Regjeringen har som målsetting å erstatte dagens 19 fylker med ned mot ti regioner.

Fylkestingene i Nord- og Sør-Trøndelag skal nå møte Kommunal- og regionaldepartementet i drøftingsmøter for å avklare detaljer i organiseringen.

Etter alt å dømme legges fylkesmannsembetet og fylkesadministrasjonen til Steinkjer mens Trondheim blir det nye politiske senteret i regionen.

Stortinget skal etter planen behandle sammenslåingen i juni i år, og den nye regionen Trøndelag kan være en realitet fra 1. januar 2018.