Det sier Matilde Vadseth Furholm, en av initiativtakerne til arrangementet «Elevstreik mot fraværsgrense - Ålesund».

Arrangementet er en lokal variant av lignende tiltak landet over, der elever i videregående skole protesterer mot den nye fraværsregelen kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen vil innføre. Etter planen trår regelen i kraft fra 1. august 2016.

– Det er imidlertid stor motstand mot regelen, og det er også fremmet forslaget i Stortinget om å oppheve fraværsgrensen, sier Matilde.

Les også: Riset bak speilet ikke alltid riktig medisin (krever abonnement)

– Feilaktig stryk

Fraværsgrensen går kort fortalt ut på at en elev ikke kan ha mer enn ti prosent fravær i et fag.

Har man det, får man ikke halvårsvurdering med karakter eller standpunktkarakter i faget.

– I praksis betyr det at man stryker i faget, og da får man ikke vitnemål. For mange er det feilaktig stryk, for fravær trenger ikke å gjenspeile kompetansen din, sier Eirik Lyngved.

Droppet ut: Eirik Lyngved fikk psykiske problemer og droppet ut av skolen. Han tror fraværsgrensen vil gjøre vondt verre for dem som sliter. – Fravær sier lite om kompetansen du sitter med, sier han. Foto: Ticiane Oliveira

Droppet ut selv

Han har engasjert seg i kampen mot regelen fordi han selv har havnet i den triste statistikken over dem som dropper ut av skolen.

– Jeg fikk psykiske problemer og greide ikke å gjennomføre en vanlig skolehverdag. For meg var det skremmende å erfare hvor lang tid det gikk fra jeg oppsøkte hjelp, til hjelpen kom. I januar sa jeg fra, i april kom den første hjelpen, men diagnose og dokumentasjon fikk jeg i juli, forteller Eirik.

– For byråkratisk

Han mener at dagens system er for kronglete og byråkratisk for de elevene som faktisk har problemer.

– Når man er langt nede orker man ikke å fylle ut et skjema som skal dokumentere hvordan du har det. Og egenmelding teller ikke. Dermed blir alternativet, som for meg, å droppe ut, mener Eirik, og får støtte av Sondre Stette:

– Fraværsgrensen er ment å fange opp skulkerne, men i stedet mister man flinke folk som tilfeldigvis går gjennom en vanskelig periode i livet.

Får fravær

De fem ungdommene vi treffer mener dette er en sak svært mange elever i Norge samler seg rundt. Nå håper de på stor støtte rundt aksjonen onsdag.

Det paradoksale er at mange frykter fravær ved å være med på streiken fordi fylket mener det ikke teller som gyldig politisk fravær.

– Det er en hån mot ytringsfriheten, sier Sondre Stette.

Si din mening om fraværsregelen i kommentarfeltet