Det viser en opinionsmåling utført av Sentio. De som mener fylket bør gå nordover mot Trøndelag eller sørover mot Sogn og Fjordane og Hordaland, er i stort mindretall.

– I fogderifylket Møre og Romsdal viser det seg å være stor oppslutning om å holde fylket samla, konstaterer analysesjef hos Sentio, Arve Ødegaard.

(se tabellen i høyere oppløsning i bildekarusellen øverst)

De unge vil beholde fylket

47 prosent av de spurte ønsker at fylket skal fortsette som egen region. Det er fylkesordfører Jon Aasen godt fornøyd med.

– Dette er et resultat i tråd med det et omtrent et samla fylkesting mener. Det som er særlig interessant i disse tallene er at oppslutning om at Møre og Romsdal skal fortsette som en egen region er stor blant ungdommen i fylket, påpeker Aasen.

Gjør som flere enn 26.000 andre - lik smp.no på Facebook

Alle aldre

Lavest oppslutning om et samla fylke er blant folk i alderen mellom 40 og 49 år. Der svarer 42 prosent at de mener fylket skal fortsette som i dag. I aldersgruppen over 60 år er oppslutning rundt 50 prosent.

Bryter en tallene ned på fogderi, kommer det fram noen interessante funn. Tallene blir mer usikre, men ikke mer enn 27 prosent av nordmøringene tror fylket blir splittet ved at Nordmøre går nordover og Sunnmøre sørover. Kun 17 prosent av sunnmøringene tror det vil skje.

Les også leder 7. mai: For Sunnmøre er sørover alternativet (krever abonnement)

Utbrytere

– Denne undersøkelsen gir tilbakemelding til fylkestinget at vi bør holde fram slik vi stevner. Jeg tror ikke et flertall på Stortinget evner å tilføre de nye regionene nye oppgaver. De oppgavene vi har, klarer vi fint å løse som egen region, sier Aasen.

Med utgangspunkt i de holdningen denne undersøkelsen viser, har ikke fylkespolitikerne særlig mye spillerom i forhold til forhandlinger med andre fylker. Folk er mildt sagt lunkne til at fylket bør bli en del av en stor region.

Lukne til forandring

Det er kun 22 prosent av nordmøringene som mener et samla Møre og Romsdal bør bli en del av en ny Region Midt.

I den andre enden er det kun 18 prosent av sunnmøringene som tror at et samla Møre og Romsdal går inn som en del av en stor Vestlandsregion.

Her bør vi peke på at slik spørsmålene er stilt er det ikke helt åpenbart om folk har svart på hva de selv ønsker skal skje, eller hva de tror kommer til å skje.

– Vi ser noe av de samme tendensene i denne undersøkelsen som vi ser i avstemningene om kommunesammenslåinger. Folk har en tendens til å ville beholde ting slik de er. Det er tradisjonelt vanskelig å skape et ønske i opinionen om en forandring, sier Arve Ødegaard.

– Den dårlige stemningen mellom Nordmøre og Romsdal etter sjukehusstriden preger nok også svarene, påpeker han.

På ett punkt er undersøkelsen tindrende klar. Det er et massivt nei på Sunnmøre om å bli en del av en trønderregion. Og et minst like massivt nei på Nordmøre om å bli en del av en vestlandsregion.

Akkurat der er alt ved det gamle.

999 personer er blitt spurt i Sentio undersøkelsen som er utført for Sunnmørsposten, Romsdals Budstikke og NRK Møre og Romsdal.