Streiken markeres med en tre timer lang demonstrasjon på St. Olavs plass i Ålesund. Programmet er ventet å vare rundt tre timer og inkluderer flere artister.

Det er også varslet markeringer i en rekke andre byer rundt om i landet.

Den nye fraværsregelen går kort fortalt ut på at en elev ikke kan ha mer enn ti prosent fravær i et fag. Har man det, får man ikke halvårsvurdering med karakter eller standpunktkarakter i faget.

Appell Marte Osvold fra Elevorganisasjonen holdt appell ved starten av markeringen i Ålesund. Foto: Nils Harald Ånstad

Reaksjoner

Dette har skapt reaksjoner og flere mener regelen særlig vil ramme elever som sliter i perioder av livet.  Etter planen trår regelen i kraft fra 1. august 2016.

Også flere elever fra ungdomsskoletrinnet deltar i markeringen. Elevene må ha søkt om fritak fra undervisning på forhånd for å unngå ugyldig fravær.

Les også:Maner til storstreik mot fraværsregel

Riset bak speilet ikke alltid riktig medisin (krever abonnement)

Vil forhindre skulk

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) sier reglene innføres for å forhindre skulk og for å motivere til jevn innsats. Han mener oppfordringen til streik mot fraværsreglene er uklok.

Elevene som streiker onsdag får støtte fra lærerne organisert i Skolenes landsforbund.

– Vi er stolte av elevene som viser et så sterkt engasjement. Statsrådens tro på disiplinære tiltak vil mest ramme de som er virkelig sårbare. Det vil neppe ha positiv virkning på den største utfordringen vi har i skolen som er det store frafallet, sier forbundsleder Anne Finborud til NTB.

Godt oppmøte Mange elever hadde møtt opp for å markere motstand mot fraværsregelen. Foto: Nils Harald Ånstad

Vil du lese flere nyheter fra Ålesund? Her finner du den nye Ålesund-sida!