Det ser ikke ut på Tueneset i Ålesund, sier Klaus Kurseth, som onsdag gikk tur i området.

- Det er knuste flasker og rot rundt både parkeringsplassen og nedi skogen.

Han regner det som sikkert at det er russen som ikke har rydda opp etter seg.

- Kommunen har gitt russen tillatelse til å holde til på parkeringsplassen ved Atlanterhavsparken. Og hvert år får russen kritikk for å feste på Tueneset. Nå får kommunen sette foten ned, mener Kurseth.

Bingsa

- Hvert år sier russen at det ikke skal bli som sist, men de lærer ikke. Hadde det vært en annen organisasjon enn russen som hadde gjort det, så hadde det vært et sirkus uten like, sier Kurseth.

- Hvor syns du russen neste år kan holde til?

- Sånn som de oppfører seg så kan de godt oppholde seg inne på Bingsa. Det hadde passa bra, mener Kurseth, før han legger til at han husker han har vært ungdom selv, og at han ikke har noe imot russen i og for seg.

Må sette opp toaletter

Der russen setter opp et slikt treff, må et minimumskrav være at de setter opp toaletter og sørger for kostebil etterpå, mener han.

- Når de samler flere hundre russ, og så mye penger som de kaster bort på biler og musikk – hadde de betalt et par hundre kroner hver, så hadde de sikkert fått både toaletter og kommunens kostebiler, sier Kurseth.

Har betalt

Avdelingsingeniør Steven Bendal i Ålesund kommune bekrefter at det er russen som har stått for tilgrisinga på Tueneset.

- I år var det skikkelig ille etter 16. mai-arrangementet der, verre enn på mange år. Kommunen har vært i kontakt med russen for å få de til å rydde opp, men ingenting har skjedd. Nå setter vi inn egne folk torsdag morgen, sier Bendal.

- Og hvem betaler for det?

- Det er russen sjøl, de har betalt inn en viss sum som sikkerhet før feiringa, og den bruker vi nå, sier Bendal.

Likevel hadde han helst sett at russen sjøl hadde ordna opp.

- Det hadde vært det beste for alle parter. Vi har hatt en klar avtale om at det skal være ryddet før klokken 10 neste dag, sier Bendal.

Han vil likevel ikke utelukke at russen får være på Tueneset også neste år.

- Det blir feil å straffe neste års russekull, men vi må se på prosedyrene, sier Bendal.

- Sterkt beklagelig

Det at det ser slik ut på Tueneset etter russen er sterkt beklagelig. Det sier russepresident ved Spjelkavik vgs. Amund Emil Frøysa.

- Vi har hatt ei rulleringsordning der skolene har veksla på å rydde. Denne gangen var det ikke vår tur til å ordne opp etter festen, likevel vil jeg gjerne ha fram at vi synes dette er synd. Vi har ellers mange tilbakemeldinger på at russen har oppført seg eksemplarisk i år, sier Frøysa.

- Har du være på Tueneset sjøl og sett rotet?

- Nei, det har jeg ikke, men jeg har sett bilder Bendal sjøl har sendt meg, sier Frøysa.

Det flyter med søppel på Tueneset onsdag kveld Foto: Nils Harald Ånstad