Skal levere nyutviklet karbonpropell til yachter

Rolls-Royce har signert en kontrakt med det italienske verftet Benetti om levering av en ny lettvektstpropell som blir bygget delvis ved bruk av karbonfiber. Propellsystemet er utviklet i Ulsteinvik.
Nyheter

– Den nye propellen har vært utviklet over tid, og vi har hatt stor glede av samarbeidet med Benetti. Deres lange erfaring med å bygge yachts og engasjementet de har for å bygge den perfekte båten, har vært inspirerende for oss, sier Gary Nutter, direktør for propulsjon og motor hos Rolls-Royce i ei pressemelding.

Azipull-propeller trekker et fartøy fremover i stedet for å skyve og har propellen vendt forover, motsatt veg av vanlige propeller og azimuth-thrustere. Dette skal medføre mindre støy ved at dannelse av luftbobler blir mindre, og ved at hovedmotorene kan plasseres lengre bak i skipet, vekk fra passasjerområdet.

Azipull Carbon 65 er utviklet for yachts, men vil også bli tilgjengelig for hurtigbåter og arbeidsbåter som tugs.

Kontrakten med Benetti omfatter flere enheter som skal leveres over de neste tre årene. Den første yachten er allerede levert, M/Y Ironman på 125 fot.