380 har meldt seg på årets arrangement som i år er flytta fra Ålesund til Øygardshallen på Giske.

Dag Lausund er veldig fornøyd med antallet.

De fleste er norske. Deltakerne kommer fra totalt 10-11 land. De er færre fra utlandet i år enn tidligere.

- Det skal noe til å reise langt for en endagskonferanse, mener Lausund og synes det skal bli spennende å samle så mange kloke hoder på Giske.

Han tror ikke foredragsholderne har holdt foredrag på et så spesielt sted før.

Tema: De nye teknologiene

I år er det også nytt at InnoTown legger opp til et overordna tema: De nye teknologiene.

Åpningsforedraget skal futuristen Gerd Leonard fra Tyskland stå for. Han operer fra Sveits og California gjennom sitt eget selskap The Futures Agency.

Frykter eierskap på svært få hender

Nytt i år er også at en vil ha diskusjoner. Første paneldebatt foregår mellom skeptikeren Martin Ford, Gerd Leonard og Brad Templeton. Sistnevnte skal i sitt foredrag snakke om førerløse biler.

Martin Ford roper et varsku om følgene av robotiseringen og frykter at programvareroboter vil føre til konsentrasjon av eierskap og rikdom på få hender.

- Dette kan bli en veldig spennende diskusjon, sier Lausund og forteller at den andre debatten er litt mer spissa.

Tube-tog i 1200 km/t

Her skal tre stykker snakke om framtidas mobilitet og transport.

Med i panelet  deltar Brad Templeton, Oskar Levander fra Rolls-Royce som snakker om droneskip og Dirk Alborn som i sitt foredrag skal snakke om et solcelledrevet tube-tog som kjører 1200 km/t i et vakuum rørsystem. Det er et pilotprosjekt nord for Los Angeles.

Ideen kommer fra Elton Musk, mannen bak Tesla. Systemet omtales som et hyperloop-system for mennesker og varer.

-  En ting er teknologien. Noe annet er psykologien, jus og regelverk. Her er mye felles problemstillinger der en kan se på erfaringer på tvers av bransjer, mener Lausund.

Billetter til elever og studenter

Stiftelsen Kjell Holm gir hvert år ca. 20 billetter til elever fra alle de videregående skolene i Ålesund, samt en del studenter fra NTNU.

- De har gjort dette i tre-fire år. Dette gjør at folk som ikke hadde hatt en sjanse får delta. Det er fantastisk for elevene og fantastisk for oss som får et mer variert publikum, sier Dag Lausund.