Helse Midt-Norge oppnevnte i januar ei ekspertgruppe som seinere anbefalte å flytte behandling av premature barn, født før uke 26, fra Ålesund sjukehus til St. Olavs Hospital i Trondheim.

– Rapporten har skapt uro i Helse Møre og Romsdal, skriver ordfører i Ålesund, Eva Vinje Aurdal, i brevet til helseforetaket.

– Ei ny sentralisering vil øke den økonomiske utfordringa for Helse Møre og Romsdal. Slik finansieringa av sjukehusdrift er i dag, vil dette kunne bety overføring av opptil 10 millioner kroner fra HMR til St. Olavs.

Dokumentert god kvalitet

Hun mener at ønsket om et «likeverdig tilbud» med nærhet og dokumentert god kvalitet taler for å opprettholde dagens tilbud.

Ifølge ordføreren er det flere momenter som taler for at Helse Midt-Norge utsetter saken:

– Erfaringer fra brukerrepresentanter må fram før beslutninger tas. På samme måte må konsekvensene av lang reiseveg for kvinner med truende prematur fødsel kartlegges. Helseforetaket må lytte til de ansatte og den kunnskapen i innehar om sine avdelinger ved de respektive fødeavdelingene. Flytting av funksjoner og behandlingstilbud kan lett føre til dårlig samarbeidsklima mellom de ulike sjukehusene, og i verste fall få negative konsekvenser for pasientene.

– Derfor er det viktig at både positive og negative konsekvenser er godt utredet før beslutninger tas, avslutter ordføreren som har et enstemmig Ålesund bystyres støtte bak brevet.

Fylkestinget i Møre og Romsdal har tidligere gitt uttrykk for den samme bekymringen.