Kjøpte båt onsdag – sank torsdag:

– Har aldri vært med på noe så dramatisk før

Haakon Schau og Jens Hjelset takker mannskapet på redningsskøyta Idar Ulstein for innsatsen da den nykjøpte båten deres var i ferd med å synke.

I TRYGGHET Haakon Schau (t.h.) og Jens Hjelset kom fra hendelsen med skrekken. De er takknemlig for den hjelpen de fikk av Redningsselskapet. 

Båten sank vest for Sandsøya i Sande kommune i Møre og Romsdal.  Foto: GOOGLE MAPS

Nyheter

Mannskapet på redningsskøyta Idar Ulstein reddet torsdag kveld Schau og Hjelset vest for Sandsøya i Sande i røff sjø. Båten sank til havets bunn.

– Da vi kom oppunder siden på båten, var det vann helt opp på dekk i akterkant. Vi forsøkte å slepe litt, så gikk den dessverre ned, fortalte skipsfører på Idar Ulstein, Svein Åge Olsen, til smp.no torsdag kveld.

LES OGSÅ: Reddet to personer fra synkende båt

Kritisk situasjon

Schau og Hjelset var ute på deres første tur mot Ålesund i treskøyta på 45 fot som de kjøpte 1. juni.

– Vi startet dagen i dag i Florø og satte kurs ut og forbi Stadt. Der var vi ute i litt hardt vær. Etter en stund oppdaget vi at temperaturen økte i maskinen. Vi gikk ned for å sjekke det, og der sto man plutselig under vann. Vi ringte redningsskøyta for assistanse. Det var kritisk og mayday, forteller Schau.

Han forteller at det kom inn mange liter vann i minuttet, og det var til slutt umulig å få lenset ut. Båten fylte seg raskt opp.

– Vi kom oss i gummibåten og ble reddet ut av den. Båten vår sank da redningsskøyta forsøkte å slepe den bort fra det grunne området, forteller Schau.

Adrenalinet pumpet

Fra gummibåten så de båten gå ned.

– Vi hadde dessverre ingen VHF-radio om bord. Det er selvfølgelig noe alle bør ha, og vi så faktisk på en tidligere på dagen, men tenkte at vi skulle heller kjøpe VHF når vi kom fram til Ålesund.

Schau forteller at han ikke rakk å registrere hvor kald sjøen var fordi adrenalinet pumpet. Han sto med sjø opp til navelen og pumpet vann i maskinen.

– Jeg måtte bare innse at slaget var tapt, og at vi bare måtte vente på hjelp. Jeg har aldri vært med på noe så dramatisk før, forteller han.

Fulgte prosedyrene

De to studentene hadde på seg overlevelsesdrakt og redningsvester. I tillegg hadde de fylt livbåten med nødbluss og røyksignal, og fulgte på den måten prosedyren.

– Det er en situasjon som er så alvorlig at det blir litt vanskelig å ta innover seg hva følgene kunne vært. Vi var heldig tross alt, konkluderer Schau.

Han kan ikke få takket mannskapet om bord på redningsskøyta Idar Ulstein nok.

– Jeg kommer til å betale medlemskapet livet ut.

Det eneste de rakk å få med seg fra den synkende båten var to livbøyer.

– De skal henges på veggen som et minne, forteller Schau.