Redningsskøyta Idar Ulstein:

Reddet to personer fra synkende båt

Mannskapet på redningsskøyta Idar Ulstein reddet i kveld to personer i en 45 fots treskøyte som tok inn mye vann og sank under slepeforsøk.

REDDET De to som ble reddet fra båten rodde de siste metrene til land i jolla til båten som sank.  Foto: Redningsselskapet/"Idar Ulstein"

Nyheter

Det ble dramatisk for to personer som torsdag kveld var på sjøen vest for Sandsøya i Sande kommune i Møre og Romsdal.

– Vi fikk melding fra Florø radio om en båt som hadde problemer. Båten tok inn vann, og da vi kom fram var det 1,5-2 meter sjø. Vi ble enige om å sette slep for å komme oss litt i le, forteller skipsfører Svein Åge Olsen på Idar Ulstein.

Olsen hadde med seg styrmennene Jonas Dahlen og Trond Arve Mjelstad i redningsaksjonen.

– Da vi kom oppunder siden på båten, var det vann helt opp på dekk i akterkant. Vi forsøkte å slepe litt, så gikk den dessverre ned, forteller Olsen.

De to personene om bord gikk over i en liten gummibåt før de ble plukket opp av redningsskøyta.

Ifølge Olsen hadde nok båten gått ned om ikke Idar Ulstein hadde kommet til unnsetning. Mannskapet om bord var uten VHF og hadde gått tom for strøm på telefonene sine.

Hvordan fikk de varslet?

– Han ene fikk meldt inn til Redningsselskapets Kystpatrulje, en servicetelefon (0216). Den var kobla opp i mot kystradio, og Florø radio plukket opp meldingen. Florø ringte oss direkte.

Skipsfører Olsen forteller at han forsøkte å ringe opp igjen noen minutter senere. Da var telefonen tom for strøm.

– Vi fikk opplyst at de hadde vært og sett på VHF, men de syntes det var litt dyrt, så han skulle vente til han kom til Ålesund for å se om det var bedre tilbud å finne.

Olsen sier at det var hell i uhell at de to klarte å varsle. Mannskapet hadde tatt ut pyroteknisk utstyr, som de sto klar til å sende opp.

– Men de avventet fordi de visste at vi var på vei.

Ifølge skipsfører Olsen er det 12 grader i sjøen, og da kan man ikke bli liggende noe særlig.

– Jeg har ikke noen formening om hvorfor båten tok inn vann. Den ene hadde gått ned for å hente lader, og da var det ganske mye vann i båten allerede.

Idar Ulstein er ved 23-tiden tilbake i Fosnavåg etter redningsaksjonen.