Den dagen - om tre uker - vil det være heile fem cruiseskip innom Ålesund i løpet av én og samme dag.

De fem er Amadea, Star Legend, Hebridean Sky, MSC Splendida og Monarch. MSC Splendida var her så seint som tidligere denne uka.

Se: Cruiseguiden for Nordvestlandet

Nøye sydd sammen

- Kan du huske at det har vært så mange cruiseskip i byen på en og samme dag?

- Nei, er svaret fra havnekaptein Anders Bjørdal i Ålesundregionens havnevesen.

- Og hadde alle sammen kommet til samme klokkeslett, hadde det blitt kaos. Det gjør de ikke. Det er nøye sydd sammen tidsmessig, dette, sier han - og forklarer:

- Når det gjelder Amadea, så blir den bare her en time, fra 07 til 08. Den setter i land passasjerer på Storneskaia og går så videre til Geiranger.

Ei stund etter at Amadea har gått - klokka 10, legger MSC Splendida til ved Storneskaia, forteller havnekapteinen videre.

- Denne blir her til klokka 17, og vil ha selskap av Hebridean Sky og Monarch på henholdsvis Stornespiren og Prestebrygga: Mens Hebridean Sky er venta klokka 08.30 og oppført å skulle være her til klokka 12, har Monarch fått tid fra 11 til 19, sier han. Det femte og siste av cruiseskipene - Star Legend, er venta å ankomme klokka 08, og vil få kaiplass på Flatholmen. Avgang for skipet er satt til 19.00.

Skal ikke by på problemer for trafikken

Dersom skipene er fulle vil over 7.500 cruisepassasjerer gjeste Ålesund denne dagen, og i tillegg til dette kommer mannskapene. Mens MSC Splendida er suverent størst med plass til 3900 passasjerer, har Hebridean Sky bare plass til 150.

- Hvorvidt alle skipene er fulle, er vanskelig å si, men samtidig kan vi ikke utelukke det. Så seint som denne uka har vi hatt besøk av skip som har vært bortimot fulle, sier havnekapteinen.

- Er det ei utfordring, for eksempel når det gjelder trafikken, å ta mot så mange turister?

- Nei, jeg tror det vil gå finfint. Da Navigator of the Seas og Costa Pacifica var her samtidig for få dager siden mener jeg - uten å ha sett tall på hvor mange de faktisk hadde med, at det var flere her, sier Bjørdal.

- Så dere har ikke vært i kontakt med politiet for eksempel for å legge en plan for flaskehalsen Hellebroa?

- Det var da et veldig ledende spørsmål. Du mener kanskje vi burde det, sier Bjørdal og ler litt, før han fortsetter.

- Svaret er nei, vi har ikke det.

- Men finvær har dere bestilt?

- Selvfølgelig, sier han.

I tillegg til de fem cruisebåtene vil to hurtigruter som vanlig også gjeste Ålesund denne dagen. Disse vil legge til på Skansekaia.

Flere Ålesund-nyheter? Sjekk vår nye byside

Anders Bjørdal. ARKIVFOTO: JUNE R. JOHANSEN Foto: June R. Johansen