Familien til Petter Johan Blindheim (94), som var krigsseiler i Den kongelige norske marine under andre verdenskrig, har alltid trodd at faren skulle tilbringe sine siste dager på Camp Hill Veterans Memorial Hospital for krigsveteraner i Halifax, Canada, der han har bodd siden krigens slutt.

Nå har familien fått tre avslag fra canadiske myndigheter, selv om allierte veteraner ifølge canadiske CBC har rett på bistand.

Petter Johan Blindheim har mottatt seks medaljer for sin innsats som krigsseiler. I neste uke tildeles han enda en medalje fra Norges ambassade i Washington D.V. Foto: Privat

Ifølge avslaget fra canadiske myndigheter regnes all innsats fra norske styrker etter tysk okkupasjon som motstandskamp, ikke som krigsinnsats.

«Norsk innsats vil bare bli anerkjent i tidsrommet mellom 8. april 1940 (datoen Norge ble invadert av Tyskland) og 8. juni, 1940 (datoen før Norge overga seg», skriver Veterans Affairs Canada i avslaget.

Vekker oppsikt

– Det er skammelig og uverdig, sier Wendy Westerlund, datter til Petter Johan Blindheim.

Hun rister opprørt på hodet og puster ut. Det er intense dager. I Halifax kjemper resten av familien for å få oppfylt farens ønske, fra Vigra gjør Westerlund sitt. Stiller til intervjuer, tar telefoner og venter spent på nytt fra Canada.

Saka har fått stor oppmerksomhet etter at familien sto fram i canadiske medier, blant annet på den nasjonale TV-kanalen CBC News. I Norge var Dagbladet den første til å omtale saka.

– At de kan skrive at Norge overga seg, er historieløst. Nordmenn har kjempet med de allierte. Det er uverdig at han må kjempe sånn for å få pleien han trenger, sier Westerlund.

Krever at ministeren handler

I Canada har politikeren og tidligere parlamentsmedlem Peter Stoffer kastet seg inn i debatten. Stoffer krever at ministeren griper inn.

Også historieprofessor Christopher Bell ved Dalhousie University sier til TV-kanalen at Blindheim bør få full anerkjennelse som en alliert krigsseiler.

– Norge ble ansett som en alliert makt under krigen. De hadde myndigheter i eksil og bevæpnede styrker som kjempet med de allierte, sier den canadiske historieprofessoren.

Torpedert to ganger

Petter Johan Blindheim fra Vigra rømte til England og vervet seg for Den kongelige norske marine i 1942.

Blindheim bor i dag sammen med sin kone. Foto: Privat

Han var dekkmann på korvetten «Montbretia» som eskorterte mellom England og Canada, og var med i de store atlanterhavsslagene i 1942. To ganger ble skipene han seilte med torpedert.

Da «Montbretia» ble torpedert klarte Blindheim å ufarliggjøre en synkemine som ellers kunne tatt livet av hele man nskapet da skipet sank. Han er blitt hedret for sitt heltemot og har til nå mottatt seks krigsmedaljer for sin heltemodige innsats.

Ny medalje

Fredag fikk familien beskjeden fra Den norske ambassaden i Washington om at 94-åringen tildeles enda en utmerkelse. To representanter for ambassaden skal til Halifax den 16. juli og de vil da overrekke medaljen.

– Jeg har fått fri fra jobben, og vil reise bort for å være der når den overrekkes, sier en stolt datter.

I mellomtiden er siste nytt fra familien at representanter fra pleiehjemmet ville med familien, forteller Westerlund.

Sunnmørsposten har vært i kontakt med Veterans Affairs Canada, men har ikke fått noen kommentar på saken. De har heller ikke ønsket å uttale seg til CBC.

For noen tiår siden: Les mer historisk stoff i Sunnmørsposten