Får 1,1 mill. kroner av fylkeskommunen:

Verdens første brønnbåtsimulator

Offshore Simulator Centre får 1,1 millioner kroner fra Møre og Romsdal fylkeskommune for å utvikle verdens første simulator for brønnbåter til havbruksnæringa.

Simulering først: – En av de enkleste måtene å spare penger på er å simulere først. Simulering og prototyping og på den måten presse teknologien framover, sier leder for Offshore Simulator Centre, Joel A. Mills. Foto: Inger Otterlei. 

Nyheter

- Vi er veldig fornøyd. Beløpet dekker halvparten av det simulatoren koster med programvare og treningsløsning. Andre  halvparten dekker vi sjøl, sier leder for Offshore Simulator Centre, Joel Mills til Sunnmørsposten. 

Sammen med NTNU Ålesund og Havyard MMC og Fosnavåg Ocean Academy skal de utvikle en brønnbåtsimulator til bruk i opplæringa for operatører. Simulatoren skal også brukes til å utvikle bedre prosedyrer og designløsninger.

- Vi bruker samme hardwaren som vi har i kula på NMK og vi vil samarbeide tett med NTNU som skal utvikle en coachløsning basert på det vi utvikler, sier Mills.

Skal kunne brukes over hele verden

Meningen er at brønnbåtsimulatoren skal kunne  brukes på andre simulatorsentra rundt om i verden, og ikke bare for en type kunder.

- Vi vil bruke erfaringene fra offshorebransjen. Bygge opp sikkerhet og ta ned kostnader, forbedre prosedyrer, gjøre ting enklere og bedre, samt bygge innovasjon for framtida.

Brønnbåtsimulator er bare første steget på vegen.

Trening og nye prototyper

Vi håper se mange muligheter, ikke bare bruke simulator til trening, men også utvikle nye prototyper på nye løsninger.

Brønnbåter har mye til felles med offshoremarkedet, som er et veldig proft marked, mer komplekst, med mass utstyr.

Vi skal ikke gå bort fra offshore, vi har fiskebåtsimulator, nå er tiden inne for brønnbåtsimulator. Jeg var i Bergen i forrige uke der statsminister Erna Solberg snakket om behovet for fiskefarmer og produsksjonen i havet for framtida. Veksten innen det markedet skal bli større og større. Brønnbåtsimulatoren er ikke så stort prosjekt, men et taktisk riktig satsing nå, nå sier Joel Mills.

Frakter levende fisk

Brønnbåter er spesialfartøy for transport av levende fisk.

Båten er laga slik at sjøvann kan sirkulere inne i lasterommet (fiskebrønnen), og fisken kan svømme fritt under transporten.

Bevilger 2,9 mill. til omstilling

Regional- og næringsutvalet bevilger til sammen kr. 2.980.250 til ulike omstillingsprosjekt fordelt utover fylket.

Foruten 1,1 millioner kroner til brønnbåtsimulatoren, er det bevilget 530.250 kroner til ON Offshore Network, iKuben får 500.000 kroner til digital verdiskaping for industriell konkurransekraft, og GCE Blue Maritime får 850.000 kroner til omstilling og vekst i maritim klynge.