Venstre mener enigheten som er etablert med Høyre, Frp og KrF om energimeldingen i praksis slår fast at det ikke vil bli solgt diesel- og bensinbiler i Norge fra og med 2025.

Fremskrittspartiet viser på sin side til merknadene i innstillingen fra energi- og miljøkomiteen, som ble avgitt torsdag. Der heter det at virkemidlene for å nå målet ligger utenfor energimeldingen og at samarbeidspartiene vil «komme tilbake til dette på et senere tidspunkt.»

– Utarbeidelsen av måltall for lav- og nullutslippskjøretøy innebærer ikke en vurdering om forbud mot salg av bensin- eller dieselbiler, heter det i merknadene.

– Full forvirring

Arbeiderpartiets Terje Lien Aasland mener enigheten mellom de fire borgerlige partiene er høyst uklar.

– Og uklarheten er gjennomgående i hele innstillingen. Det settes opp en rekke mål, men de anviser ikke hvordan de skal oppnås. For eksempel er det et hav av forskjell på hva Venstre og Frp legger i enigheten om lav- og nullutslippskjøretøy. Det er full forvirring om klimapolitikken på borgerlig side, sier Aasland til NTB.

Han viser til Arbeiderpartiet, SV, Sp og MDG åpner for å øke avgiftene på fossilt drivstoff og forurensende transportmidler.

– Til gjengjeld vil vi belønne null- og lavutslippsløsninger og gjøre de billige, enkle og lønnsomme for forbrukerne, sier Ap-politikeren.

Klart nei fra Frp

Fremskrittspartiets Øyvind Korsberg sier målsettingen om flere null- og lavutslippsbiler skal skje ved hjelp av «positive virkemidler», som flere stasjoner for lading av elbiler og fylling av hydrogen.

– Det er helt uhørt å øke avgiftene både på drivstoff og på kjøp av bensin- og dieselbiler for å nå klimamålene. Her bruker Arbeiderpartiet pisken mot vanlige folk som ikke har råd til å bytte ut bilen med en helt ny klimavennlig bil, sier han.

– Vi har satt oss mål om å få ned utslippene, men dette må skje gradvis, ikke bli tredd ned over hodet på vanlige folk. I tillegg vil det særlig gå utover næringslivet og folk i distriktene, påpeker Korsberg.

Skjerpet mål

Venstres Ola Elvestuen mener regjeringens energimelding er blitt langt bedre etter behandlingen i energi- og miljøkomiteen.

– Dette var en kraftmelding, nå er det blitt en klimamelding, sier Elvestuen og viser til at den inneholder 18 konkrete punkter og en rekke merknader til regjeringen.

Leder Lars Haltbrekken i Naturvernforbundet er særlig glad for at Stortinget går imot regjeringens forslag om å åpne for kraftutbygging i elver som er vernet samt at det fastsettes et eget mål for energieffektivisering i eksisterende bygg.

– Et mål på hele 10 innsparte terawattimer i byggsektoren, er en markant forbedring og en klar beskjed til regjeringen, sier Haltbrekken til NTB.

Fyringsolje

I innstillingen går det også fram at Stortinget skjerper forbudet mot fyringsolje fra 2020. Det skal nå også omfatte såkalt spisslast i fjernvarmeanlegg. Konkret innebærer dette at det fra 2020 ikke skal benyttes fyringsolje ved fjernvarmeanlegg på kalde dager.

– Endelig slår Stortinget fast at all den fossile oppvarmingen skal forbys fra 2020. Det er gammeldags og klimafiendtlig å fyre med fossil olje når man har så mange fornybare og fossilfrie alternativer, sier SVs Heikki Eidsvoll Holmås.

Stortingsflertallet går også inn for å øke nettleien på strøm for å styrke Enova og at forbrukernes bidrag til ordningen med grønne sertifikater reduseres tilsvarende. (©NTB)