Ekornes-direktør Olav Holst-Dyrnes snakket til næringslivsfolk under NæringsDriv i Parken kulturhus fredag formiddag. Mer digitalisering, nettsalg og økende innovasjon er ifølge konserndirektøren noe av oppskriften for framtida.

Mer fra NæringsDriv: Rekordpåmelding til NæringsDriv

Banksjef om offshore-lån: – Vi er overhode ikke stressa

Ingen krise

– Det er ingen krise i Ekornes, men vi må ta grep før vi er der, sier administrerende direktør Olav Holst-Dyrnes til Sunnmørsposten.

Han frykter at dersom det ikke blir gjort noe nå, vil konsernet få problemer i framtida.

– Det har ikke vært underliggende vekst i Ekornes de siste ti åra. Marginutviklinga vår har vært fallende, og det er ikke bærekraftig. Det skyldes ikke markedet.

– Er det konkurrentene?

Har stivnet

På vegne av konsernet sa han at de har stivnet når det gjelder innovasjon. Styrken har ligget i produksjonen. Kostnadsutviklingen har også vært knalltøff.

– Heldigvis har vi et solid fundament. Vi har ikke langsiktig gjeld og vi har høy egenkapitaldel, sa direktøren som også avslørte at man er i ferd med å gi Svane og Stressless-produktene en langsiktig kur.

Ser resultater

– Grepa begynner å gi oss resultat. Vi er tettere på de som selger for oss. Vi har tapt penger på Svane over flere år, men har nå en margin på 20 prosent. det er gjort godt omstillingsarbeid for de som driver i Svane, sa direktøren.

– Hva med Stressless?

– Vi er godt i gang med omstilling, men det tar tid å omstille en sektor som har gått godt i lengre tid. Vi har dradd opp tempoet i produktutvikling. Nærhet mellom produktutvikling og produksjon er helt avgjørende. Produktsyklusene er mye kortere i dag enn før, sa Holst-Dyrnes, som ga ros til ansatte som har vist forståelse for det å trekke i lag.

I fjor ble det ikke gitt lønnsøkning.

– Ingen har vært slemme mot oss. Bare vi som ikke har gjort en god nok jobb, sa en opplagt Ekornes-sjef.