Minst 44 millioner ble satt av til ulike bonusordninger i Helsebygg Midt, som hadde ansvar for å bygge St. Olavs Hospital i Trondheim mellom 2002-2013. Hensikten med bonusene var å sikre at ansatte «sto løpet ut», slik at de ikke skaffet seg ny jobb mot slutten av ulike byggefaser.

Kommentar: Kan vi ha tillit til folk som legger seg flate og beklager noe de med alle midler har forsøkt skjule? (krever innlogging)

Les hele reportasjen: Bonusmillionene du ikke fikk vite om (krever innlogging)

Hemmeligholdt

Før bonusene ble vedtatt i styret, og underveis, ble saksdokumentene unntatt offentlighet fordi Helsebygg mente at innholdet var internt, taushetsbelagt informasjon og viktig for en forsvarlig økonomi- og personalforvaltning.

I styrepapirene ble det vist til unntaksbestemmelsene i §5a, §6a (1970-loven) og §14 etter ny offentlighetslov av 2006.

Jurist Kristine Foss  i Norsk Presseforbund har fått oversendt dokumentene som viser generelle vurderinger av bonusordninger.

– Hadde det vært personlige vurderinger, ville det heller ikke vært snakk om lovbestemt taushetsplikt. Da kunne det blitt brukt andre unntaksbestemmelser, men her er det ikke snakk om personlige vurderinger på noe vis, sier Foss.

Les også: Satte av 44 millioner til bonusordninger – mangler oversikt

Styremedlem oppgitt over bonusbruken i helseregionen

Skattekroner

Juristen sier det aldri har vært åpning for å unnta opplysninger om lønn for offentlige ansatte etter offentlighetsloven, og minner om at utbetaling av bonuser handler om bruk av offentlige midler.

– Det har skjedd før at man ønsker å holde bonusordninger skjult, men det er ingen grunn til å holde dette tilbake. Vi har også sett mange eksempler på at det offentlige vil holde sluttpakker hemmelige, men det skal være åpenhet om bruken av offentlige midler. Samfunnet har en legitim rett til innsyn, fastslår juristen.

Foss påpeker at det til tider har vært tradisjon i det offentlige å tenke at lønn og arbeidsforhold er et privat anliggende.

Helsebygg-direktør: – Derfor var bonuser nødvendig (krever innlogging)

Hadde bonusene effekt? (krever innlogging)

Brukte 1,2 millioner på én person (krever innlogging)

– Ikke internt

Helsebygg sitt styre brukte blant annet §14 om såkalte organinterne dokumenter for å holde bonusene hemmelig. Men i offentlighetsforskrifta §8 står det krystallklart at unntaket i §14 ikke gjelder «dokument frå administrasjon til styret i føretak etter helseføretakslova».

– Når et dokument er lagt fram for behandling i et offentlig styre, er det ikke lenger internt. Da er det offentlig, så her har de også brukt loven feil, sier Foss, som tidvis har bistått Sunnmørsposten i det over ett år lange innsynsarbeidet.

Presseveteran Nils E. Øy er dag rådgiver for redaktørforeningen, medlem av pressens offentlighetsutvalg, og underviser i journalistikk ved høgskolen i Volda. Foto: Kristin Svorte

Spesielt kritikkverdig

Pressenestor Nils E. Øy har også vurdert hemmeligholdet i Helsebygg, og sier seg fullt ut enig med Foss sine uttalelser. Den tidligere generalsekretæren i Norsk Redaktørforening, har jobbet med offentlighet i en mannsalder.

Øy mener det er spesielt kritikkverdig at en stor offentlig virksomhet som helseforetaket, ikke er bedre skolert i lovverket.

– Helseforetakene har vært underlagt offentlighetsloven siden de ble opprettet i 2002. Slike svar på innsynskrav gir spire til mistanker om at helseforetaket prøver å lure unna dokumenter og opplysninger som etter loven skal være offentlige, sier han.

IKKE BEHOV: Kom.direktør Tor H. Haukås og Helse Midt har ikke behov for å kommentere saken.

Ikke tilgjengelig

Kommunikasjonsdirektør Tor H. Haukås i Helse Midt mener tidligere direktører/styreleder i Helsebygg er mer riktige til å svare. Ut over det har ikke Helse Midt behov for å kommentere, sier han.

Verken tidlere direktører Johan A. Vatnan, Bjørn Remen, eller styreleder Olaf Melbø hadde fredag anledning til å kommentere.

Har ikke oversikt

Helse Midt var eier av Helsebygg. De har kun klart å gi en oversikt over hvor 19-20 millioner kroner har endt opp, av rammen på 44 millioner til bonusordninger.

I tillegg til at styredokumenter var unntatt offentlighet, ble et notat som beskrev bonusordningene merket OBS: FORTROLIG.

Helse Midt har ikke kunnet dokumentere hva som har skjedd med de resterende 24-25 millionene.