Stor­tings­re­pre­sen­tant Jen­ny Klin­ge sier hun i ut­gangs­punk­tet er skep­tisk til bo­nus­ord­nin­ger i of­fent­li­ge eta­ter som for­val­ter fel­les­ska­pets mid­ler, og som skal yte vik­ti­ge tje­nes­ter.

– Men skal Hel­se Midt først bru­ke bo­nus­ord­nin­ger, må vi kun­ne for­ven­te at de sør­ger for god kon­troll med bru­ken av pen­ge­ne, og at de har over­sikt. Slik Sunn­mørs­pos­ten frem­stil­ler sa­ken, er unn­skyld­nin­ge­ne fra Hel­se Midt langt ifra gode nok, sier Klin­ge.

Stor­tings­re­pre­sen­tan­ten me­ner det er ty­de­lig at Hel­se Midt mang­ler over­sikt, og kal­ler det kri­tikk­ver­dig når det er snakk om så sto­re sum­mer.

Et­ter over ett år med inn­syns­krav og kla­ger har Hel­se Midt fo­re­slått at Sunn­mørs­pos­ten får til­gang til ar­kiv­ma­te­ria­let. De hev­der at alt er gjen­nom­søkt, men har sendt over ka­ta­log på do­ku­men­ter som er de­po­nert hos Stats­ar­ki­vet.

Les også: Satte av 44 millioner til bonusordninger – mangler oversikt

Styremedlem oppgitt over bonusbruken i helseregionen

(saken fortsetter under bildet)

Hemmelig Styredokumentene om bonusene ble unntatt offentlighet.

Minst 44 millioner kroner

Minst 44 millioner ble satt av til ulike bonusordninger i Helsebygg Midt, som hadde ansvar for å bygge St. Olavs Hospital i Trondheim mellom 2002-2013.

Helse Midt var eier av Helsebygg. De har kun klart å gi en oversikt over hvor 19-20 millioner kroner har endt opp, av rammen på 44 millioner til bonusordninger. I tillegg til at styredokumenter var unntatt offentlighet, ble et notat som beskrev bonusordningene merket «OBS: FORTROLIG.»

Helse Midt har ikke kunnet dokumentere hva som har skjedd med de resterende 24-25 millionene.

Les hele reportasjen: Bonusmillionene du ikke fikk vite om (krever innlogging)

(saken fortsetter under bildet)

SVÆRT KRITISK Jurist Kristine Foss i Norsk Presseforbund mener det aldri har vært grunnlag for at bonusordningene i Helsebygg skulle vært unntatt offentlighet. Foss har tidvis bistått Sunnmørsposten i klageprosessene mot eier Helse Midt-Norge for å få innsyn. Foto: PRIVAT

– Skal være åpenhet

Eksperter på offentlighetsloven mener Helsebygg misbrukte offentlighetsloven da bonusene ble holdt hemmelig.

Jurist Kristine Foss  i Norsk Presseforbund sier det aldri har vært åpning for å unnta opplysninger om lønn for offentlige ansatte etter offentlighetsloven på denne måten..

– Det har skjedd før at man ønsker å holde bonusordninger skjult, men det er ingen grunn til å holde dette tilbake. Vi har også sett mange eksempler på at det offentlige vil holde sluttpakker hemmelige, men det skal være åpenhet om bruken av offentlige midler. Samfunnet har en legitim rett til innsyn, fastslår juristen overfor Sunnmørsposten.

Les også: Eksperter mener Helsebygg brøt loven med hemmelighold (krever innlogging)

Nestor Presseveteran Nils E. Øy har jobbet med offentlighet i en mannsalder. Foto: KRISTIN SVORTE

Spesielt kritikkverdig

Nils E. Øy er i dag rådgiver for redaktørforeningen og medlem av pressens offentlighetsutvalg. Han mener det er spesielt kritikkverdig at en stor offentlig virksomhet som helseforetaket, ikke er bedre skolert i lovverket.

– Helseforetakene har vært underlagt offentlighetsloven siden de ble opprettet i 2002. Slike svar på innsynskrav gir spire til mistanker om at helseforetaket prøver å lure unna dokumenter og opplysninger som etter loven skal være offentlige, sier han til Sunnmørsposten.

Kommentar: Kan vi ha tillit til folk som legger seg flate og beklager noe de med alle midler har forsøkt skjule? (krever innlogging)

Ikke tilgjengelig

Kommunikasjonsdirektør Tor H. Haukås i Helse Midt mener tidligere direktører/styreleder i Helsebygg er mer riktige til å svare. Ut over det har ikke Helse Midt behov for å kommentere, sier han.

Verken tidligere direktør Johan A. Vatnan eller styreleder Olaf Melbø i Helsebygg hadde fredag anledning til å kommentere saken.

Tidligere direktør Bjørn Remen skriver i en SMS at han ikke har noen kommentar.