«Forskning viser at bonus generelt sett har liten betydning for innsats og prestasjon», står det i et notat etter at ledergruppa i Helsebygg i 2006 drøftet tiltak for å beholde medarbeidere ut byggefase 2 under byggingen av St. Olavs Hospital.

Notatet var merket «OBS: Fortrolig», og er blant dokumentene Sunnmørsposten har fått innsyn i som gjelder bonuser under utbyggingen av St. Olavs i Trondheim.

Utbyggingen ble delt i tre byggefaser. I første fase ble det satt av 15 millioner til bonuser.

Ifølge notatet hadde ikke disse ikke gitt ønsket effekt: «Motivasjon kan stimuleres, ikke kjøpes.(...) Ordningen har generelt sett hatt relativ liten betydning for den enkeltes valg, og spesielt for medarbeidere i kritiske funksjoner.»

Les også:

Massiv mistillit mot Helse Midt

Styreleder: – Slutt på bonuser

Styremedlem oppgitt over bonusbruken i helseregionen

Satte av 44 millioner til bonusordninger – mangler oversikt

Kritisk

Etter at notatet ble skrevet ble det satt av nye 30 mill. til ulike bonusordninger fram mot 2013.

– Det de har skrevet kunne jeg fortalt dem før de begynte. Og at de fortsatte etterpå er litt rart, sier professor Bård Kuvaas ved Handelshøyskolen BI.

Selv om han forstår behovet for å sikre at ansatte blir i en midlertidig stilling, mener han det finnes bedre alternativer. Bonuser kan tvert imot virke mot sin hensikt:

– Du kan risikere at de blir værende av feil grunner. At de blir for å få bonus og ikke for å gjøre en god jobb, sier han.

Spesielt individuelle bonuser kan få negative konsekvenser for arbeidsprestasjoner og arbeidsklima, ifølge forskeren. I Helsebygg ble det i tillegg til kollektive bonuser gjort en del særavtaler for folk i «kritiske» funksjoner. – Det er livsfarlig å ha individuelle bonuser i prosjekter der man er avhengig av at flere samarbeider, sier Kuvaas.

Utbyggingssjef: Lars Abrahamsen

Tror flere hadde sluttet

Tillitsvalgte vi har snakket med forteller at det var lite diskusjoner rundt bonusordningene. I et notat fra et møte i prosjektstyret 23. juni 2009 kommer det imidlertid fram at en del medarbeidere oppfattet de ulike ordningene som urettferdige.

«Ordningene er imidlertid lagt opp for å treffe best mulig ift. å kunne sikre kompetansen til sluttføringen av BF2-1, ikke for å oppnå solidarisk likhet.», står det i notatet.

Lars Abrahamsen, som var utbyggingssjef, har sagt til at han tror flere hadde sluttet uten bonusordningene.

Les hele reportasjen: Bonusmillionene du ikke fikk vite om (krever innlogging)

Les også: Senterpartiets Jenny Klinge om bonusene: – Kritikkverdig

Les også: Eksperter mener Helsebygg brøt loven med hemmelighold (krever innlogging)

Les også: Utbyggingssjefen: – En del hadde nok sluttet før