– Dette er en styrking av jugendbyen Ålesund, og en klar prioritering for å kunne være det nasjonale kompetansesenteret for jugendstil Jugendstilsenteret er satt til å være. Og for å bidra til å løse de bygningsmessige oppgavene jugendbyen står overfor.

Det sier direktør Gro Kraft om konservatorstillingen det nå er søkt fagperson til.

Hun påpeker at en slik konservatorstilling for bygningsvern har vært ønsket ved Jugendstilsenteret siden det åpnet i 2003. Oppgaver og ansvar knyttet til kunnskapoppbygging og formidling av jugendarkitekturen har de siste årene vært fordelt på de andre fagstillingene ved senteret.

Ved å slå sammen vakanser og omdefinere stillingsinnhold, har direktøren klart å opprette den nye konservatorstillinga for bygningsvern.

–Stillinga er det første steget vi tar for å styrke Jugendstilsenteret som nasjonalt kompetansesenter for jugendstilen, sier Kraft.

Få søkere

Åtte personer har meldt sin interesse for jobben.

– En kort søkerliste til en faglig svært interessant jobb, sier direktøren som hadde ønsket seg flere kandidater i velge i.

I begynnelsen av juli antar hun Jugendstilsenteret har bestemt hvem som blir tilsatt.

Godt mottatt

Gro Kraft forteller at mange eiere av jugendhus i Ålesund har gitt uttrykk for glede over at det nå blir en egen fagperson på dette feltet.

– Vi får stadig spørsmål fra eiere av jugendhus her i byen og ellers i landet i forbindelse med renovering og valg av farger og materiale.

Det er meningen at konservatoren skal kunne gi råd i renoveringsprosjekt sammen med huseierne, og at løsninger og kunnskap som forskes fram skal komme andre eiere av jugendhus til gode, opplyser Kraft.

I opplistinga av arbeidsoppgaver, blir det lagt vekt på at konservatoren får i oppgave å bygge nettverk av håndverkere som har kunnskap om jugendstilen.

– Estetisk, byggteknisk og håndverksmessig kunnskap er viktig for å bevare jugendstilen. Derfor satses det på å bygge opp denne typen nettverk, sier direktøren ved Jugendstilsenteret.