Leder i Brukerutvalget for pasientene i Møre og Romsdal, Ingrid Løset, skriver i en epost til smp.no at de vil be om en orientering rundt bonusordningene som ble brukt i prosjektorganisasjonen Helsebygg mellom 2002-2013.

Hva skjedde?

Til sammen 44 millioner kroner ble satt av til ulike bonusordninger for at ledere og ansatte skulle "stå løpet ut". Ordningene ble framforhandlet i fortrolige notater og i styredokumenter som - etter flere eksperters syn - aldri burde vært unntatt offentlighet.

LES HELE REPORTASJEN: Millionene du ikke fikk vite om

Etter over ett år og tre måneder har ikke Helse Midt-Norge klart å redegjøre for hva som skjedde med opp mot 25 millioner kroner.

Helse Midt mangler oversikt

Sunnmørsposten har mottatt hundrevis av sider med dokumenter, uten at det kommer fram et klart svar.

Det ble satt av minst 15 millioner til bonusordninger i byggefase 1 (2002-2006). Dette skulle være en solidarisk lik lønnsbonus for de ansatte. Helse Midt har ikke kunnet svare på hva som skjedde med pengene.

For byggefase 2-1 (2006-2010) ble det satt av 20 millioner kroner. I styrepapirene skulle pengene gå til resultatlønn (7,2 mill.), særavtaler for folk i kritiske funksjoner (5,7 mill.), personlig støtte og karriereplanlegging (ca. 3,6 mill.) og studiestøtte mot bindingstid (1,5 mill.) og reservepot for administrerende direktør (2 mill.).

I denne fasen har Sunnmørsposten fått oversikt over resultatlønnutbetalingen til ca. 70 ansatte som endte på 8,2 millioner inkl. arbeidsgiveravgift. Vi har også fått dokumentert at administrerende direktør Johan Arnt Vatnan fikk 1,1 millioner i bonus. Utover dette er det en del såkalte avtaler om kjøp av forlenget oppsigelsestid. I praksis får arbeidstaker et ekstra lønnstillegg i måneden mot å stå lenger i stillingen.

Ca. 9-10 millioner av de 20 millionene som ble satt av har ikke Helse Midt-Norge klart å gjøre rede for.

I siste byggefase 2-2 (2010-2013) ble det satt av 9 millioner til bonusordninger. Vi har fått oversikt over utbetalingene av 8,7.

Det blir Helse Møre og Romsdal som må svare Brukerutvalget på vegne av Helse Midt-Norge når utvalget ber om en orientering i august.

Tidligere styreleder: Ga aldri klarsignal for millionbonuser

Adm. direktør: – Slutt på bonuser

Hadde bonusene effekt?

Ansatterepresentant: – Det har vært en ukultur

Helsebygg-direktør: – Derfor var bonuser nødvendig

Forsker: Motivasjon kan ikke kjøpes