Det sier advokat Kjetil Edvardsen i Fagforbundet som har ført saka for støttekontakten i Ålesund som nå har fått medhold i at hun har krav på fast ansettelse i kommunen.

– Etter at dommen i Høyesterett ble kjent mandag ettermiddag, har hun blitt kontaktet av mange som er glade for at hun tok denne kampen, sier Edvardsen.

Rettskraftig

Kvinnen som både er støttekontakt og avlaster, har fagbrev som barne- og ungdomsarbeider. Hun har siden 2003 vært både støttekontakt og avlaster for en bruker, og i 2014 reiste hun sak mot Ålesund kommune med krav om fast ansettelse.

Kvinnen vant både i tingretten og lagmannsretten, og nå har Høyesterett avvist anken fra Ålesund kommune. Dommen er dermed rettskraftig.

– Det betyr at min klient er ansatt i kommunen, og vi skal nå sette oss ned for å utarbeide krav om etterbetaling som kan bli i hundretusenkronersklassen, sier Edvardsen.Kommunen må også betale saksomkostninger

Støttekontaktsaken i Høyesterett i dag Tirsdag starter Høyesterett behandlingen av saka der en støttekontakt krever fast jobb i Ålesund kommune.

Grensedraging

Som svært mange støttekontakter og avlastere, har ålesundskvinnen hatt såkalte oppdragsavtaler med kommunen som innebærer at hun ikke har hatt rett til feriepenger og sykepenger. Og det er også forskjellen mellom å være oppdragstaker og arbeidstaker som er drøftet i Høyesterett.

Ålesund kommune ønsket å få klarlagt disse grensene. I Høyesterett hevdet advokaten til KS at arbeidet som utføres av støttekontakter kan ligge tett opp til frivillig arbeid.

– Ålesund har ment at det kan være en fordel både for brukere og støttekontakter/avlastere at de ikke blir fast ansatte fordi dette blant annet gir en større fleksibilitet.

– Har de ikke et poeng?

– Vi er både litt forundret og skuffet over at Ålesund argumenterte på denne måten, sier Edvardsen. Høyesterett kan heller ikke se at det er til fordel for brukerne at støttekontaktene ikke har de samme arbeidsforholdene som andre arbeidstakere.

Edvardsen sier at hans klient også er glad for at hun var organisert.

– Uten støtte fra Fagforbundet kunne hun ikke ha gjennomført denne prosessen, sier Edvardsen.

Av hensyn til brukerne sine, ønsker ikke støttekontakten å stå fram med navn.

Konsekvenser

– De fleste brukere og støttekontakter vil bejuble denne dommen. Men den kan også få alvorlige konsekvenser.

Det sier Svein-Rune Johannessen som både sitter i styret i KS i Møre og Romsdal i tillegg til at han er bystyremedlem og leder av komiteen for helse og velferd i Ålesund. Han har også familiemedlemmer som har støttekontakt og avlaster.

– At støttekontakter og avlastere får skikkelige arbeidsforhold er sjølsagt bra. Men hvis dommen fører til at det blir mindre fleksibilitet, kan vi risikere at det ikke blir like attraktivt med slike jobber. Allerede i dag er det et stort udekka behov.

Johannessen er også bekymra for at dommen kan føre til at kommunene bruker et annet skjønn når slike tjenester skal tildeles. At det rett og slett strammes inn.

– Men her må vi gå ut ifra at sentrale myndigheter kommer inn for å sikre nødvendig finansiering. Storting og regjering har lagt til grunn at kommunene har vært oppdragsgivere. Når Høyesterett har kommet fram til en annen konklusjon, kan det bety et påslag i utgiftene på 50 prosent for norske kommuner, sier Johannessen.

Ålesund mente de hadde en god sak

Astrid Eidsvik varslet tidlig i årets budsjettprosess at et tap i Høyesterett vil få konsekvenser for kommuneøkonomien. Bildet er fra framleggelsen av 2016-budsjettet. Foto: Staale Wattø (arkiv

– Vi har nettopp fått dommen og har ikke rukket og gå igjennom den ennå. Men vi tar den til etterretning, sier rådmann Astrid Eidsvik.

– Er du overrasket over Høyesteretts avgjørelse?

– Vi mente at kommunen hadde en god sak. Ellers hadde vi sjølsagt ikke kjørt saka gjennom tre rettsinstanser.

– Hvilke konsekvenser får dommen for kommunen?

– Umulig å si nå, men dette må vi gå gjennom både internt i Ålesund, men ikke minst med Kommunenes Sentralforbund. Dommen vil få store konsekvenser for hele Kommune-Norge, slår Eidsvik fast. I sitt budsjettarbeid har rådmannen satt opp denne saka som et risikomoment. Med tap i Høyesterett, vil det slå ut på utgiftssiden.

–Men noen konkrete tall kan jeg ikke komme med foreløpig, sier rådmannen.

Kommunene ser mange ulemper med fast jobb

Norske kommuner ser flere ulemper med at avlastere og støttekontakter får fast jobb. Det viser en undersøkelse der KS har kartlagt kommunenes bruk av oppdragstjenester.

Saka fra Ålesund er blant årsakene til at KS ønsket en slik kartlegging.

Rapporten er basert på en spørreundersøkelse i 30 kommuner, og 79 prosent av disse bruker kun oppdragskontrakter.

En annen er at det blir mindre fleksibilitet i ordningen som kan gjøre at disse jobbene blir mindre attraktive.

En gjennomgående forklaring er at oppdragskontrakter blir brukt av hensyn til pårørende og brukernes sjølbestemmelse over når og hvordan de ønsker å bruke tjenesten. Dette er ikke mulig å ivareta i et arbeidsforhold som har strengere kriterier både til kvalifikasjoner og arbeidstid, mener kommunene.

Fornøyd

Knut Myklebust sier at dommen er svært gledelig.

Knut Myklebust i Ålesund er alenefar til sønnen Mathias som har støttekontakt. Han ser bare fordelene med fast ansettelse.

– Dommen er noe av det største som har skjedd på mange år, og dette vil sikre stabilitet, forutsigbarhet og kvalitet både for brukere og arbeidstakere. Kommunen har antydet at dette kan bety redusert tildeling av tjenester, men det har jeg ingen tro på, sier Myklebust, som sender en stor takk til støttekontakten som tok belastningen med tre rettssaker.