– Trodde aldri det ville komme en gjeng galere enn oss

30. april 2007 i den slovenske byen Boštanj ble bålet som har rekorden som det høyeste bålet i verden tent på. En rekord som ble slått av årets Slinningsbål. I videovinduet over kan du se det tidligere rekordbålet.

Nyheter

Marko Lisec står som rekordholderen i «Guinness World Records», eller Guinnness rekordbok som den ofte omtales på norsk. Det slovenske rekordbålet var på 43.44 meter.

Marko Lisec er den tidligere rekordholderen for verdens høyeste bål.  Foto: Privat

Han forteller at bålet i landsbyen Boštanj ble bygget til Arbeidernes dag av sport- og kulturungdomsklubben i byen. Han sier at bålambisjonene økte for hvert år fram mot rekordbålet i 2007.

– I Slovenia er det tradisjon å brenne bål kvelden før 1. mai. Vi fulgte tradisjonen ved å bygge små bål. Men etter hvert bygget vi større og større bål for hvert år. Så bestemte vi oss for å slå den slovenske rekorden, også for å feire at Slovenia ble medlem av EU, før vi til slutt begynte å forberede oss på å ta verdensrekorden. Femti personer var med å bygge bålet og det tok en måneds tid, forteller Lisec.

– Og enda flere var med på festen etter, sier han.

Gratulerer

Nå har det gått ni år, og rekorden ligger nå trygt plassert hos bålgjengen i Ålesund. Slinningsbålet ble i år offisielt lasermålt til 47, 4 meter, altså nesten fire meter høyere en bålet til slovenerne.

– Ærlig talt, vi trodde ikke at det fantes en galere gjeng enn oss i denne verden, og vi trodde det ville ta lang tid før noen gjorde et seriøst forsøk på å ta rekorden. Nyheten har nettopp nådd oss og den sprer seg raskt. Vi er litt triste, men vi ønsker å gi en oppriktig gratulasjon til gjengen i Norge som har slått rekorden, sier Lisec.

Det er ingen bitterhet å spore hos den tidligere rekordholderen. Han kan også røpe at de ikke kommer til å forsøke å ta rekorden tilbake.

– Rekorder eksisterer for å bli brutt, men våre bålbyggerdager er mer eller mindre over nå. Vi stoppet med dette under studietiden. Nå har vi familier og jobb og har overlatt bålbyggingen til yngre generasjoner som ikke viser de samme rekordambisjonene som oss, sier han.

Se: Slinningsbålet 2016 - verdens høyeste bål

Les også: Bålsjefene gir seg etter verdensrekorden

Imponert

Noen i Ålesund har ment at det slovenske bålet ikke har hatt samme status som Slinningsbålene fordi det har blitt brukt kran under byggingen.

Lisec medgir at det er ekstra imponerende at bålet i Ålesund er bygget uten hjelp av maskiner.

– Vi brukte noe teknisk utstyr, men hvis det er riktig at nordmennenes bål er håndbygget, da er en enda større gratulasjon på sin plass. Vi snakker om imponerende høyder her. Bildene jeg har sett er virkelig fine, og vi håper at rekorden blir bekreftet av Guinness World Records.

Og Lisec har en beskjed til de nye rekordholderne:

– Godt jobbet, og hvis de planlegger en tur til Slovenia så skal vi spandere et glass på dem.

Les flere nyheter fra Ålesund her