Firmaet CFlow fra Langevåg gjør nå en vurdering på om det er trygt å sende ansatte til Tyrkia.

– Jeg var om bord i et av de siste flyene som landet før flyplassen ble stengt, forteller Oscar Sundal fra Ulsteinvik.

Flyet ble da stående i 45 minutter før de kjørte til en ny gate. Passasjerene fikk ingen offisiell informasjon, men de kunne se folk som sprang mellom gatene.

– Det var såpass store folkemengder at det ikke kunne være snakk om å rekke et fly, forteller Sundal, og legger til at de fort fant ut av hva som hadde skjedd over telefon. For å komme ut av flyplassen gikk de gjennom området hvor terrorangrepet fant sted.

Ifølge myndighetene ble minst 41 mennesker drept i Atatürk-flyplassen i Istanbul, hvorav 13 utlendinger, og 239 såret. 109 av dem er allerede utskrevet, mens rundt 40 ligger på intensivavdelingen på lokale sykehus. UD sier at ingen nordmenn trolig er rammet.

– Hele flyplassen var jo omtrent pakket inn i sperrebånd, og det var satt opp to meter høye skillevegger. Mange steder var glassvegger knust, og taket hadde fløyet av. Det var litt ekkelt å gå midt oppi alt dette, men det måtte jo bare bli slik, forteller Sundal.

Det skal ha vært tre eksplosjoner, to ved inngangen til den internasjonale terminalen, og et tredje angrep på parkeringsplassen.

Flere titalls drept i selvmordsangrep på flyplassen i Istanbul

Vanskelig situasjon

Sundal er ansatt i CFlow, som ofte sender ansatte på jobb i Tyrkia.

– Vi har mange oppdrag på tyrkiske verft, og dette er noe vi har holdt på med i noen år. Vi er klar over at det er en usikkerhet som følge av den politiske situasjonen, men dette har tilspisset seg den siste tiden, forteller administrerende direktør i CFlow, Arnstein Johansen og legger til at det er to ting som gjør situasjonen særlig vanskelig for firmaet.

– Vi er helt klart veldig bekymret, og problemet er at våre folk skal være til stede i Tyrkia i henhold til kontrakter, og vi har ting vi er nødt til å gjennomføre. Samtidig ligger mye av vårt levebrød der nede, og situasjonen der kompliserer jobben, sier Johansen og understreker at sikkerheten er aller viktigst.

– Selv om vi opererer i andre strøk av landet, som ikke regnes som like kritiske, så er flyplassen en sentral plass for å komme seg dit, sier Johansen som sammen med de andre i bedriften skal gjøre en vurdering av hvilke konsekvenser forholdene i Tyrkia kan få for bedriften.

– Som sagt, det viktigste er sikkerhet. Vi er bekymret, og er nødt til å ta en intern diskusjon på hva vi skal gjøre.

- Folk er sjokkerte

Ola Aksnessæther får Ålesund er i Tyrkia annenhver måned i jobbsammenheng. Han hadde vært der i tre uker, da han så terrorangrepet på nyhetene fra leiligheten i Yalova, sør for Istanbul. Det er bare en liten fergetur derfra til stedet hvor angrepet fant sted, og Aksnessæther er ofte inne i Istanbul.

- Jeg reiser hjem på fredag, så det første jeg gjorde var å booke om flybilletten slik at jeg reiser fra den andre flyplassen på den asiatiske sida, forteller han og legger til at folk blir advart mot å gå i de mest trafikerte gatene, og unngå offentlig transport.

- Sett i sammenheng med Brüssel er det jo litt ekkelt, særlig når man har familie. Jeg har kommet opp i en del demontstrasjoner i sentrum av Istanbul, og man kan kjenne tåregassen komme sigende. Det er litt ekkelt, men utover det er jeg ikke redd, forteller Aksnessæther som opplever at folk er sjokkerte over angrepet.

- Men de begynner dessverre å bli litt for vant med det som foregår for tida. Folk er selvfølgelig litt redde, det er det ingen tvil om, men man må jo tenkte på at sikkerheten aldri er så høy som rett etter slike ulykker, mener han.

Vil ramme turistindustrien

Ingen har ennå påtatt seg ansvaret for ugjerningen, men tyrkiske myndigheter mener at IS bak. IS har tapt flere skanser den siste tiden i Midtøsten, samtidig som Tyrkia er blitt presset til å innta en hardere holdning mot ekstremistene.

Angrepet mot flyplassen vil uten tvil ramme den tyrkiske turistindustrien og det tyrkiske flyselskapet Turkish Airlines hardt

– Dette er svært dårlige nyheter for turismen og mer generelt for flyselskaper. Det er et angrep som direkte rammer reisende, sier Jean-Pierre Mas, leder for den franske sammenslutningen av reisebyråer.

Tall fra det tyrkiske turismedepartementet viser at det allerede i mai var en kraftig nedgang på 35 prosent i forhold til mai i fjor.

Arnstein Johansen i CFlow forteller at bedriften er veldig bekymret for situasjonen i Tyrkia. Foto: Svein Aam (arkiv)