For Haram-ordføreren tror ikke at verken fylkesmann, kommunaldepartementet eller Stortinget vil tvangssammenslå Haram den dagen Ålesund, Sandøy og Skodje utgjør en ny kommune.

– Nei, det ser jeg ingen grunn til. Jeg mener Haram ikke er klemt inn mellom disse kommunene. I så tilfelle er Giske like inneklemt.

Vedtak i kommunestyret: Samrøystes ja til Ålesund i Sandøy

Ta båt

– Men folk fra Sandøy er nødt til å kjøre gjennom Haram for å komme til Ålesund. Gitt en ny storkommune, så kan de ikke beveg seg innenfor egne kommunegrenser uten først å ha vært innom Haram?

– Nei, det må de ikke. De kan ta hurtigbåten rett til Ålesund. De er et argument de selv bruker.

– Men kjøre kan de ikke?

– Nei, men det er en situasjon vi kan få en rekke steder i landet, og jeg er spent på hvordan kommunaldepartementet har tenkt å løse det, sier Krogsæter.

Mener Ålesund er best: – Det kan sjå litt pussig ut på kartet

– Det kan vel tenkes at de løser det slik et bredt flertall på Stortinget har vedtatt. At en kan bruke tvang overfor kommuner som ikke vil slå seg sammen og som geografisk sperrer for andre?

– Jeg har merket meg at noen forsøker å skape en slik knipetvangøvelse overfor Haram. Men jeg ser ingen grunn til at vi ikke kan fortsette som nå. Vi har hatt folkeavstemning som ga flertall for å slå oss sammen med Sandøy, og vi har framforhandlet en intensjonsavtale med dem. At de nå ikke ser ut til å ønske en slik løsning, får ikke vi gjort noe med, sier Krogsæter.

Ny storkommune: Ålesund sier ja til Skodje, Haram og Sandøy

Egne valg

– Er du skuffa over at Sandøy ser ut til å vrake Haram til fordel for Ålesund?

– Jeg har respekt for at hver kommune får ta sine egne valg. Hos folk i Haram var det ønske om at vi gikk sammen med Sandøy, slik ser det ikke ut til å bli og det må vi bare forholde oss til.

– Men det kan bety at dere vil gå glipp av sammenslåingsmillioner fra Sanner?

– Jeg er litt spent på hvordan departementet vil løse det. Vi har gjort alt vi er blitt bedt om av departementet. At Sandøy så ikke ønsker denne løsningen får ikke vi gjort noe med, påpeker Krogsæter.