I kommentarfelt knytta til artikler og filmer om Slinningsbålet har det den siste tida dukket opp stadig mer kritikk som går på at bålet forurenser.

- Slik kritikk har vi også registrert fra tid til anna tidligere år, men i år - og spesielt etter at filmer om bålet begynte å gå viralt og interessa for bålet økte internasjonalt, har dette tatt seg opp, sier en av bålsjefene for årets Slinningsbål, Alexander Heen.

- På langt nær så forurensende som de tror

- Storparten av kritikken kommer fra personer i utlandet, og vi mener mye av den rett og slett skyldes mangel på informasjon om bålet og hva det er vi faktisk brenner. Bålet er på langt nær så forurensende som disse folka synes å tro, sier han.

Som et svar på kritikken, men like mye for å informere, skrev Heen derfor onsdag et innlegg, som han la ut på sidene til Slinningsbålet på Facebook.

Les hele innlegget her (ekstern lenke)

I innlegget, som er skrevet på engelsk, pekes det på at nesten alle pallene som brukes er paller bedrifter og fabrikker ellers ville ha måttet betale for å få levere på søppelplassen før de - etter å ha blitt pulverisert, hadde blitt transportert til utlandet.

- Mindre miljøvennlig enn om vi brenner de en gang i året, heter det.

Videre gir bålsjefen uttrykk for at Slinningsbålet er et av de reneste en finner.

- Det består av 99 prosent tre og 1 prosent stål. Den ene prosenten er fra naglene, som faller ned på øya bålet står på, og som senere blir resirkulert. De fleste bål rundt om i verden brenner søppel, gummihjul, CPC-impregnert trevirke etc. Det å kaste ett gummihjul på et bål med 20 paller vil sannsynligvis forurense mer enn vårt bål.

Etter å ha gjort rede for tradisjonen med bål og fortalt om hvordan Slinningsbålet konkret bygges, skriver Heen blant anna følgende:

- Denne tradisjonen betyr alt for byen, og enda mer for ungdommene som bygger bålet. Dette er vår tid til å skinne, et sted å møte venner du ikke kunne møte andre steder og et sted for å skape fantastiske minner om noe ekstremt spesielt. Vi elsker dette stedet, byen, bålet i seg selv og alle de vi samarbeider med i tre måneder i strekk.