Ifølge helsenett.no kan personer som har vært arbeidsløse i tre til fire måneder, bli så deprimerte og engstelige at det bør kalles sjuklig. Psykologspesialist Ingrid Sønstebø forteller at det er tungt for mange å få sparken fordi jobben ofte er en del av identiteten.

– Når man hilser på nye mennesker, sier man ofte hva man jobber med. Det å miste jobben, er nesten som å miste en del av seg selv. Det kan gå på selvfølelsen. Noen kan føle på skam og det kan bli vanskelig å møte nye mennesker. Å miste jobben kan føre til depresjon, forteller hun.

Gjør som flere enn 27.000 andre - lik smp.no på Facebook

Sorgfølelse

For å forebygge depresjon og angst, råder Sønstebø å holde på døgnrytmen sin og at man fyller dagene med noe produktivt.

De som mister jobben, mister ofte også sitt sosiale fellesskap. Sønstebø sier mange føler en sorgfølelse etter å ha mistet jobben, men hun understreker at det er viktig ikke å isolere seg.

– Det er viktig å opprettholde kontakt med folk, ha sosial fellesskap og ikke isolere seg. Stå sammen med andre kollegaer som har mistet jobb, møt venner eller slekt. I vår bransje, ser vi at det er mange som trenger hjelp med å takle det å miste jobben, forteller hun.Hun trekker spesielt fram oljebransjen, hvor samholdet er tett.

– De som er ute på plattform ser på kollegaene sine som en familie nummer to. Jeg vil tro at det er tyngre for dem å miste jobben enn for andre, sier Sønstebø.

Ingen skam å søke hjelp

For enkelte kan det blir ekstra tungt å miste jobben, og Sønstebø sier det ikke er skam å søke om hjelp.

– Man må ikke sykeliggjøre det å miste jobben. Det er normalt å miste jobben. Men det er tungt å miste jobben. Noen blir skikkelig lei seg, og om det blir virkelig ille, så bør man ringe og få hjelp. Da kan man ringe kommunepsykolog eller fastlege. De som mister en jobb de har likt godt, kanskje med god lønn og prestisje, kan rammes veldig hardt, sier Sønstebø, og fremhever at man bør være forsiktig med rus og røyk.

Les flere nyheter her