I desember blir 10.000 kroner delt ut til ei gruppe ansatte eller en virksomhet i Ålesund kommune, som selv eller sammen med andre, har utviklet og satt i gang et innovativt tiltak som gir bedre tjenester og økt verdiskapning for Ålesund kommune. Det er rådmannen i Ålesund, Astrid Eidsvik, som har tatt initiativ til prisen.

– Vi vil oppfordre til å tenke kreativt. Både for at vi vil har mer av det, men også fordi at det skjer mye spennende allerede nå, som er litt mer usynlig. Vi ønsker å stimulere til det, at man kan tenke litt nytt og fritt i offentlig sektor, og da må man også ha lov til å feile, sier strategi- og utviklingssjef i Ålesund kommune, Anne Mette Liavaag.

Fornøyd med juryen

En jury bestående av Liavaag, leder Marianne Synnes, som er viserektor ved NTNU, hovedtillitsvalgt Delta i Ålesund kommune, Hanne Tonning , daglig leder i InnoTown, Dag Lausund og politiker Monica Molvær, skal gå gjennom nominasjonene.

– Vi er kjempefornøyd med juryen, spesielt at vi har fått med oss eksterne. Det var ikke vanskelig å få dem til å si ja. Vi er litt usikre på om folk blir nominert eller om de nominerer seg selv, fordi dette er jo helt nytt, men vi ser for oss at man nominerer seg selv, ettersom det skal være med en ganske omfattende beskrivelse, sier Liavaag.

For å vinne kåringen kommer juryen til å legge vekt på om løsningen har nyhetsverdi, allerede er realisert, har skapt verdi, har endret arbeidsmåter og om den har spredningsmulighet. Målet med prisen er å legge til rett for en kultur der det er takhøyde for å tenke nytt, prøve og feile.

Ny tjenester?

Liavaag og resten av kommunen håper også at den ny prisen kan bidra til at det oppstår ny løsninger i kommunene gjennom de ansattes kreativitet.

– Det kan være ulike ting. Det kan være en virksomhet som endrer på måten de leverer en tjeneste på eller en skole som endrer på måten de jobber på. Flere avdelinger i kommunen kan også samarbeid om en innovativ løsning, sier Liavaag.