På idylliske Haraldvangen i Akershus har Røde Kors Møre og Romsdal nå sitt ferieopphold for familier som ikke har råd til ferietur. Ferie for alle har 15-årsjubileum i år, og tirsdag var det ikke hvem som helst som besøkte Haraldvangen for å markere dette. Oppstilt på parkeringsplassen og sitrende av spenning tok deltakerne i mot statsminister Erna Solberg og arbeids-og sosialminister Anniken Hauglie.

– Dette er et viktig tilbud til de som av ulike årsaker ikke har råd til å reise på ferie. Ferie for alle gir familier mulighet til å oppleve en ferietur til tross for at de har det økonomisk trangt. Det er viktig for oss å bekjempe fattigdom, men barn må ikke oppleve å leve økonomisk trangt. Derfor er slike tilbud kjempebra. Et ferieopphold er betydningsfullt, og det er fint for barna å ha noe å fortelle om på skolen etter ferien, forteller Solberg.

Se bildeserie av besøket øverst i saken.

Frydefullt

På Haraldvangen fikk Solberg selv oppleve noe av aktivitetene barna får gjøre under ferieturen, nemlig båtkjøring.

– Det virker ganske så frydefullt her, slo Solberg fast etter turen på vannet.

Barna Karen Terese og Jakob var en av de som fikk snakke mye med statsministeren på båtturen. De begge likte Solberg svært godt.

– Hun var kjempesnill, sier Karen Terese.

– Hun var kul, men jeg er skuffet over at hun heiet på Brann, forteller Jakob.

Solberg brukte god tid på å prate med alle barna og foreldrene, og viste stor interesse for hvor i Møre og Romsdal de ulike barna kom i fra. Hun spøkte også med det kalde sommerværet som er på Sunnmøre.

Les også: - Det er sårt å miste jobben

Tankekors

Ifølge SSB lever det 92.000 barn under fattigdomsgrensen i Norge. I 2013 var tallet på 84.300. Solberg sier man må tenke på årsaken til hvorfor dette tallet øker.

– Årsaken til at dette øker er fordi vi får flere asylsøkere i Norge, og de lever i en periode under fattigdomsgrensa. Derfor er det godt for dem å få et ferieopphold som dette, sier hun.

Røde Kors Møre og Romsdal har de siste årene hatt en jevn økning av søkere til Ferie for alle. Koordinator Asbjørn Willie i Røde Kors bekrefter at det er et økende behov.

Det er et tankekors at det er så stort behov for et slikt tilbud. Det er viktig at man kan ha dette tiltaket, sier arbeids-og sosialminister Hauglie.

Regjeringen har gjennom Nasjonal tilskuddsordning mot barnefattigdom gitt penger til Ferie for alle. I år har de bevilget 15,6 millioner kroner til Røde Kors ferieopplegg.

– Vi ønsket å komme hit for å se hvordan midlene brukes. Det ser veldig bra ut. Barna virker fornøyde, og det er fine omgivelser her, forteller Hauglie.

Både Solberg og Hauglie inviterte seg selv til Haraldvangen. Noe Wille setter stor pris på.

– Det er viktig at statsministeren kommer, fordi det viser hennes engasjement for at barn skal ha en god oppvekst, forteller han.

Les også: Økt pågang for Røde Kors' ferietilbud

Takket frivillige

Under besøket takket Solberg spesielt de frivillige som bruker av sin egen ferie for å gi deltakerne gode ferieminner. Åse Anette Elsebø har i ti år vært frivillig i Ferie for alle.

– Det er svært givende å være frivillig. At jeg bruker ferien min på dette er ikke noe tap, sier hun.Elsebø synes det er flott at statsministeren tar seg tid til å besøke dem.

– Det er stas at hun kommer hit for å se hvordan vi har det her. Det er kjekt. Vi har gledd oss til hun skulle komme. Det viser at hun har interesse for det vi driver med, sier Elsebø.

Wille understreker at Ferie for alle er helt avhengige av de frivillige.

– Her er det 14 frivillige som tar av ferien sin og er tilgjengelig 24 timer i døgnet under denne turen. Det betyr alt for å gjennomføre ferieturen, sier han.

116 personer er med på årets tur som Røde Kors Møre og Romsdal arrangerer på Haraldvangen. Her skal de være frem til lørdag. Sunnmørsposten møtte familien Valseth Wik før avreise, og de gledet seg mye til ferien. Christine Valseth synes det er bra at statsministeren kom til Haraldvangen.

– Vi rakk ikke å prate med henne selv, det var så mye kaos. Vi hilste på henne da. Det er viktig at hun ser hvordan vi har det her, og kanskje de kunne bevilget mer penger til dette tilbudet slik at enda flere får dra på ferie, sier Valseth.