Som så mange andre tannlegeassistenter som har kjempet en kamp mot Nav og rettssystemet. var hun en av dem som arbeidet med amalgam og hevder seg forgiftet av kvikksølvet i legeringen. Odd Arne Nilsen, kvinnas advokat, bekrefter at det er tatt ut søksmål.

– Fra siste halvdel av åttitallet hadde hun plager med skjelving på hendene, hun begynte å bli plaget med konsentrasjonsvansker og fikk etter hvert problemer med å huske. Symptomene kom gradvis, forteller Odd Arne Nilsen, advokat for kvinna.

Lang kamp

Fram til 2000-tallet var det ikke kjent hva nærkontakt med kvikksølv kunne medføre.

– I 2005 begynte klienten min å forespørre leger om det var dette som kunne være årsak til hennes plager. Hun søkte blant annet Nav om å få godkjent skaden som yrkesskade. Dette ble avslått av Nav og klienten min tapte flere klagerunder og til slutt i Trygderetten, forteller Nilsen.

I 2014 ble saken anket til Lagmannsretten og i desember 2014 – etter at spesialister konkluderte med at kvinna var kvikksølvforgiftet og at jobben var årsaken – aksepterte Nav dette og kvinna fikk medhold i anken.

Da begynte en ny kamp om å få forsikringsselskapet KLP Skadeforsikring til å betale ut yrkesskadeerstatning, men forsikringsselskapet nektet med begrunnelse om at kvinna hadde andre plager enn kvikksølvforgiftning.

Advokat Odd Arne Nilsen medgir at hun også har hatt andre plager, men mener at det er kvikksølvforgiftningen som gjør at hun ble uføretrygdet.

Gjennombrudd for tannlegeassistentene

Hundrevis som har arbeidet med amalgam har i mange år kjempet en kamp for å få godkjent kvikksølvforgiftning som årsak til yrkesskade, men i 2012 kom en dom fra Høyesterett som slo fast at Trygderettens praksis hadde vært altfor streng, og at de tok avgjørelser ikke var i samsvar med den kunnskapen som nå finnes om sykdomsbildet.

– Denne saken gjelder spørsmål om hva som er årsak til at kvinna ble uføretrygdet, men saken fra Høyesterett er viktig fordi den var et gjennombrudd for aksepten av kvikksølv og skadevirkningene, sier Nilsen.

Kvinna krever nå erstatning for tapt inntekt og framtidig inntektstap.

KLP Skadeforsikring har ved sin advokat Børth-Eivind Austrheim Lid fått anledning til å kommentere denne saken, men har ikke ønsket å gjøre dette.

Saka starter i Sunnmøre tingrett 19. september. Det er satt av tre dager.

Les flere nyheter her

Odd Arne Nilsen er kvinnas advokat. Arkivfoto: Staale Wattø