Svenske Marianne Stenqvist har vært på seilefot fra Helsingborg siden 2. mai. Høydepunktet på turen opp langs norskekysten var Austrått ved innseilingen til Trondheimsfjorden, hvor hun snudde, men hun synes ikke Ålesund er å forrakte heller.

– Jeg kom til Ålesund i går, men nå skal jeg reise videre. Jeg har vært i Ålesund tidligere. Det er en veldig flott havn, sier hun etter å kun ha fått med seg de aller første timene av selve Båtfestivalen.

Hun seiler alene. Tilbake til Sverige skal hun ikke før i midten av august. Barna hennes skulle helst sett at hun seilte litt nærmere hjemstedet. Dette er tredje året på rad hun tilbringer sommeren i seilbåten.

– Hva er det som appelerer slik med båtlivet?

– Om jeg hadde visst det, men det er veldig trivelig. Det jeg savner er noen å dele opplevelsene med, forteller hun mens hun gjør seg klar til å legge fra kai.

Forhandlingene om hvem som skal ta over plassen hennes er allerede i gang. Båtene ligger tett ved kaia langs Skansegata.

Les om Båtfestival-været: Grått, grått og muligens litt sol

Frihet

Noen meter lenger borte sitter ligger Kjellrunn II, kabincruiseren til Kjell Rune Kippernes.

– Det er kona som har døpt båten, forsikrer han.

Han er her for å besøke dattra, men det er heller ikke tilfeldig at det skjer under Båtfestivalen.

– Hun studerer til sjukepleier i byen, sier mannen som vanligvis har havn i Sunndalsøra. Nå kommer han og kona fra Hardanger.

Ferien tilbringer de i båten, og dette er ikke første gang de er i Ålesund under båtfestivalen.

– Det er to-tre år siden sist. Vi kom i går og blir til lørdag. Det beste med båltivet er friheten, men også det sosiale. Man blir raskt gode naboer, forteller han.

Kortreist

Kippernes kan raskt bli gode naboer med et par fra Fosnavåg og ei dame fra Vegsund. I en båt få meter unna sitter Joakim Remøy med formiddagskaffen på bordet. Selskap har han av Thongdee Remøy og Bente Kipperberg.

– Vi er her for liv og røre. Når det endelig skjer noe i byen så tar vi turen, forklarer hun.

De også kom i går. Båtplass hadde de ikke vanskeligheter med å få. Men nå begynner det å bli fullt av gode venner.

– Vi er en gruppe med gode bestevenner, sier Kipperberg og forklarer hvor hennes båt er - og hvilke andre båter de kjenner. Det er ikke få.

På kvelden kan det fort bli delt et lite glass i sosialt lag med venner fra de forskjellige båtene, får vi høre.

– Men det beste med båtlivet er samholdet. Vi treffer folk med forskjellige problemer, men uansett hvor du kommer i Norge så hjelper alle hverandre, illustrerer Joakim Remøy.

Kjent innslag

Innerst på kaia, mot Skateflua, ligger MS «Brannsprøyta», et kjent innslag i bybildet siden 1952. De vil gjerne vise seg fram, og forhåpentligvis tjene noen kroner på det også.

– Vi selger sveler, kaffe og fiskekaker. Turistene er veldig engasjerte. Jeg tror nok vi er den mest fotograferte båten på Båtfestivalen, sier Arnold Lervåg, formann i Brannsprøytas Venner.

Han forteller at vedlikeholdet av den tidligere brannbåten er dyrt og at de er avhengige av å få inn penger. Det bidrar turistene med.

– De kommer og vil smake på fiskekakene. Når de har spist en så blir det gjerne flere også, forteller Marianne Svinø, kokk for dagen.

– Og svelene her er også bedre en de på ferga, legger hun til.

Katamaran

– Det er første gang jeg er her, men jeg må si det er veldig flott, sier Brynjar Steinsøy mens han skrubber dekket på en katamaran.

Han har seilt opp fra Sandnes. Båtfestivalen er grunnen til at Ålesund ble satt som endedestinasjon denne gangen.

– Nå har vi hatt noen dager i stille havner, da er det kjekt med litt folkeliv, forteller han. To dager med båtfestival har de planlagt.

Turen fra Sandnes til Ålesund har tatt seks dager, med seks eller sju stopp. Han forteller om greit vær på reisen.

– Man har ikke store forventinger til været når man seiler mot nord, men jeg har hatt på meg shorts hele veien.

Nå har han fått besøk av sønnen Bastian Steinsøy. Han var ikke med på sjøreisa.

– Jeg kom med bil i dag. Vi ville gå Trolltunga på vegen oppover, forteller han.

Lokale

Innerst i Brosundet finner vi Oddvin Remme fra Vigra. Han er i selskap med båter fra Sula, Lepsøy og Valderøy. Han forteller at alle i denne gjengen er veldig rolige. Men litt liv skal han få med seg.

– Ja, man må jo få med seg noen konserter når man er her.

Han forteller at det er små barn med i følge, men at det er roligere der hvor de har lagt til kai enn langs Skansegata.

– Det er nok mer liv der. For noen år siden var den en båt som lå midt i blant alle båtene der borte og lagde bråk hele natta. Politiet var der flere ganger, men stille ble det ikke, forteller han.

Han og følget blir til fredag eller lørdag - og håper på akkurat passe med ro.

Les flere nyheter fra Ålesund her