Neste uke kommer irakisk-syriske Karim Tahir litt nærmere å vite noe om framtiden. Da har han nemlig asylintervju med UDI.

– Jeg er vanligvis optimistisk, selv da jeg var midt oppi krigen i Syria. Så jeg håper det går bra, sier han.

Iraker i Syria

Men utfallet er langt fra gitt på forhånd. 35-åringen er irakisk statsborger, født i Kuwait – men har siden 1991 hatt status som politisk flyktning i Syria. Han har syrisk mor og irakisk far, men har aldri bodd i Irak, forteller han.

Les også: Blant verdens farligste land

Blant syriske asylsøkere så langt i år er det ingen som har fått avslag. For irakiske søkere ligger imidlertid avslagsprosenten på 91 prosent.Dersom han ikke får opphold i Norge reiser han uansett tilbake til Syria, forteller han.

– Det er der jeg har hele livet mitt. Familien min, kone, barn, og venner.

Beboerråd

Sunnmørspostens lesere ble kjent med Tahir i helgeavisa. 35-åringen kom til Norge for ni måneder siden, fra Aleppo i Syria, der han har gått skole, studert, og jobbet som kontorsjef ved det irakiske konsulatet fram til han dro til Norge.

Kone og to barn

Der har han også kona og to sønner, på tre og sju år. Planen var å dra i forveien, berede grunnen, og få dem i sikkerhet. Aleppo er hardt rammet av den syriske borgerkrigen, og frontlinjene mellom opprørere, regjeringsstyrker, og IS går gjennom store deler av byen.

De siste månedene har han vært leder for beboerrådet ved Hero mottakssenter i Ålesund, der han jobber med å organisere aktiviteter og frivillig arbeid blant mottaksbeboerne. Det er en grei måte å bruke tiden på, mener han – men tankene er hos familien.

– Jeg kom hit for familien. Men det er mye bekymring og rastløshet når man vet hvor farlig det er der, mens jeg sitter på et trygt sted her, mener han.

FN sluttet å telle døde i den syriske borgerkrigen i 2014, på grunn av manglende tilgang – da lå estimatet på 250.000 døde. FNs spesialutsending for Syria, anslo tidligere i år at omkring 400.000 var drept så langt i konflikten.