Politiet bekrefter:

Ukrainsk statsborger omkommet

Totalt 16 passasjerer bragt til sjukehus i Ålesund og Molde for behandling. Flere av dem blir utskrevet i løpet av dagen, melder Helse Møre og Romsdal HF.

En person døde og flere ble skadd da en buss kjørte av veien på fylkesvei 63 ved Gudbrandsjuvet i Valldal lørdag. Natt til søndag ble bussen fraktet bort og veien åpnet i begge retninger. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix 

Nyheter

- Politiet kan bekrefte at den omkomne er en mann fra Ukraina og at han var passasjer på bussen. Det er opprettet kontakt med den ukrainske ambassaden i det videre arbeidet, skriver Møre og Romsdal politidistrikt i en pressemelding, søndag ettermiddag.

Politiet på Sunnmøre har nå gjennomført første fase av etterforskningen, og Statens vegvesens ulykkesgruppe har også foretatt undersøkelser på stedet.

Politiet fikk først melding i 16-tida på lørdag, om at en turistbuss hadde kjørt av fylkesvei 63 ved Grønning i Norddal kommune.


Ulykka i Valldal:

Personbilfører var ansatt ved Ålesund politistasjon

Føreren av personbilen som kolliderte med en ukrainsk turistbuss i Valldal i går var ansatt ved Ålesund politistasjon.


Alle var ukrainske

NTB skriver at alle de 41 personene på ulykkesbussen var ukrainske. Ambassaden skriver på sine hjemmesider at de umiddelbart iverksatte en rekke tiltak etter ulykken og har hatt løpende kontakt med norsk politi, sykehusene i Molde og Ålesund og med koordinatoren for turistgruppen.

Ambassadør Vjatjeslav Jatsjuk og ambassaderåd Oleg Grabovetskij reiste ifølge ambassaden rett til ulykkesstedet for å bistå de ukrainske turistene.


Norddal-ordfører Arne Sandnes:

– Dypt tragisk

– De som ikke er skadde, blir innkvartert på Valldal skole. De får hjelp fra prest, lege, og sykepleiere, sier Norddal-ordfører Arne Sandnes.


Totalt 16 på sjukehus

Helse Møre og Romsdal HF skriver i en pressemelding søndag ettermiddag at 14 personer ble fraktet umiddelbart til sjukehusa i Ålesund og Molde på dagtid. I tillegg kom ytterligere to personer inn senere på kvelden med lettere skader.

Ålesund sjukehus tok imot 12 av de skadde, og Molde sjukehus tok imot fire pasienter, alle med lettere skader.

Blant de seksten som ble bragt til sjukehus har 13 blitt behandlet for lettere skader. Tre blir behandlet for moderate skader, og ligger enten på intensivavdeling ved Ålesund sjukehus, eller blir overført dit i løpet av ettermiddagen.


Rolig stemning

Varaordfører Per Magnus Berdal er leder for kriseledelsen i Norddal kommune, og han sier stemningen er rolig og behersket blant passasjerene.

- Vi tar hånd om passasjerne som nå er i Valldal, og de har fått frokost. Det er dramatisk opplevelse for dem, sier han.

Helsepersonellet er tilgjengelig hele tiden for passasjerne, forteller Berdal.

- Det er ingen som har akutt behov for oppfølging. Vi har hjulpet noen med å få kontakt med familiemedlemmer som ligger på sykehuset. Det skjedde først i dag, sier han.

- Beredskapen har fungert

Helse Møre og Romsdal HF skriver i en pressemelding søndag ettermiddag, at de mener beredskapen har fungert godt.

- Når vi får melding om en slik ulykke så blir organisasjonen vår satt i beredskap, og erfaringen vår er at den har fungert godt. Ambulansebiler, helikopter fra både eget foretak og andre i tillegg til Sea King har vært involvert i hendinga og samhandlingen mellom aktørene har vært god, sier Espen Remme, administrerende direktør i Helse Møre og Romsdal.